Αποτελέσματα μετρήσεων καυσαερίου από την εκδήλωση "ΑΝΘΡΩΠΟΣ–ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ–ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ" του ΣΙΣΕΑΜΗ

Για 3η συνεχόμενη χρονιά, ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΕΠΙΣΚΕΥΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα «ΑΝΘΡΩΠΟΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ» στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, την Κυριακή 10 Ιουνίου, στην κεντρική πλατεία Τρικάλων. Ο έλεγχος εκπομπών καυσαερίων πραγματοποιήθηκε σε 172 οχήματα, αριθμό ιδιαίτερα αυξημένο συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές, κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

Διάγραμμα 1

Από τα οχήματα που ελέγχθηκαν, οι μάρκες των οποίων φαίνονται στο Διάγραμμα 1, η πλειοψηφία ήταν βενζινοκίνητα, 142 στον αριθμό, έναντι των πετρελαιοκίνητων που ήταν 30, ποσοστό μεγαλύτερο από τις περσινές μετρήσεις (Διάγραμμα 2), γεγονός που αναδεικνύει την αύξηση χρήσης των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων.

Διάγραμμα 2

Όσον αφορά τις εκπομπές καυσαερίων, από το σύνολο των οχημάτων ποσοστό 82% πληροί τις προδιαγραφές εκπομπών ενώ ποσοστό 18 % είναι εκτός των ορίων (Διάγραμμα 3).

Διάγραμμα 3

Συγκεκριμένα, τα βενζινοκίνητα που πετυχαίνουν σωστές εκπομπές είναι σε ποσοστό 85 % και τα πετρελαιοκίνητα 67 % έναντι των ρυπογόνων 15 % και 33 % αντίστοιχα (Διάγραμμα 4).

Διάγραμμα 4

Από τα παραπάνω αποτελέσματα και σε συσχέτιση με τις περσινές μετρήσεις η κατάσταση των οχημάτων είναι ελαφρώς βελτιωμένη. Παρόλα αυτά, η εικόνα του 1/5 των οχημάτων να αποτυγχάνει στον έλεγχο των εκπομπών καυσαερίων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και αναδεικνύει την αδυναμία για συστηματικό έλεγχο και συντήρηση των οχημάτων από τους πολίτες. Επίσης, διακρίνουμε ότι τα πετρελαιοκίνητα οχήματα επηρεάζουν σε μεγαλύτερο ποσοστό αρνητικά τις εκπομπές ρύπους, γεγονός που μας προβληματίζει σε συνάρτηση με την τάση πολλών ευρωπαϊκών πόλεων να απαγορεύουν την είσοδο των πετρελαιοκίνητων οχημάτων σε αυτές.

Θερμές ευχαριστίες στους συναδέλφους και τους φίλους του Συνδέσμου για την συμμετοχή τους, τους ευγενικούς χορηγούς μας καθώς και τους πολίτες που στήριξαν για ακόμα μια χρονιά την πρωτοβουλία αυτή. Ελπίζουμε σαν Σύνδεσμος την καθιέρωση της συγκεκριμένης δράσης προκειμένου να αφυπνίσουμε την οικολογική συνείδηση των πολιτών και να συλλέξουμε ουσιαστικά στατιστικά στοιχεία για την ποιότητα των εκπομπών ρύπων του Τρικαλινού αυτοκινητιστικού στόλου.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored gplus red YouTube redr Twitter