Δίπλωμα οδήγησης στα 17 και αλλαγές στις εξετάσεις

Το ΥΜΕ εξετάζει την αλλαγή των ηλικιακών ορίων για τους νέους οδηγούς. Η χορήγηση διπλώματος οδήγησης στα 17&1/2 έτη βρίσκεται στα σχέδια του υπουργείου Μεταφορών με συνοδό, αν και για την ώρα δεν υπάρχουν αποφάσεις.

Όπως ανέφερε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο  Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζη εξετάζεται η αλλαγή των ηλικιακών ορίων για τους νέους οδηγούς. Συγκεκριμένα μελετάται το ενδεχόμενο να προβλεφθεί ο θεσμός του δόκιμου οδηγού, που για να οδηγεί θα πρέπει να έχει δίπλα του έναν ενήλικα με δίπλωμα τουλάχιστον 5 ετών. Όπως ανέφερε:

«Τα παιδιά μας όταν είναι σε αυτή την ηλικία συνήθως παίρνουν το αυτοκίνητο μόνα τους. Είναι καλό λοιπόν αυτό να το εκμεταλλευτούμε στη λογική της εκπαίδευσης, της οδικής ασφάλειας. Δεν είναι ανάγκη να δημιουργούμε αισθήματα απαγόρευσης. Μπορεί λοιπόν να ξεκινήσουν πολύ νωρίτερα στο να μαθαίνουν στις αντίστοιχες σχολές οδηγών να οδηγούν και να έχουν την ευθύνη και οι σχολές οδηγών στο πώς εκπαιδεύουν κάθε πολίτη που θέλει να βγάλει δίπλωμα οδήγησης. Με συνοδό, μέχρι να κλείσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους να μπορούν να οδηγούν και προφανώς πρέπει να αλλάξουμε και όλο τον τρόπο έκδοσης και δοκιμασίας και ελέγχου, του πώς βγαίνουν τα διπλώματα. Αυτό επιχειρούμε στο σχέδιο νόμου που δώσαμε στη διαβούλευση γιατί η κατάσταση που έχει παρατηρηθεί για δεκαετίες σε όλη τη χώρα, είναι ότι μπορεί ο κύριος  «Χ» να το παραγγείλει και να έρθει σπίτι του. Αυτή η κατάσταση πλέον δε μπορεί να συνεχιστεί. Δε γίνεται να μην έχουμε αξιόπιστους μηχανισμούς στην επάρκεια και στη δεξιότητα των οδηγών.»

Σχετικά με το νομοσχέδιο για την αλλαγή του συστήματος εκπαίδευσης και εξέτασης των υποψηφίων οδηγών αυτό είναι έτοιμο κατά τα 2/3, ενώ εξετάζεται η  ψηφιοποίηση των εξετάσεων. Ένας απομακρυσμένος εξεταστής από το όχημα στο οποίο διεξάγεται η εξέταση, χωρίς να έρχεται σε επαφή με τον δάσκαλο και τον εξεταζόμενο θα δίνει παραγγέλματα μέσω ψηφιακού συστήματος 4G ή 5G, το οποίο θα έχει κάμερα και ήχο μέσα στο αυτοκίνητο, θα βλέπει και θα παρακολουθεί, θα δίνει παραγγέλματα και θα καταγράφει ενώ ενα τμήμα επιθεωρητών θα κάνει δειγματοληπτικό έλεγχο όλων των εξετάσεων.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored gplus red YouTube redr Twitter