Υπερδιπλάσια αύξηση στην τιμή των φθοριούχων ψυκτικών υγρών

Σημαντικά προβλήματα και αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών αλλά και των συνεργείων έχει δημιουργήσει η κρατική αδιαφορία σχετικά με την νομοθετική τακτοποίηση του θολού τοπίου γύρω από την αγορά των φθοριούχων αερίων.

Όπως επισημαίνει η Ε.Ο.Β.Ε.Α.Μ.Μ. (Ενιαία Ομοσπονδία Βιοτεχνών Επισκευαστών Αυτοκινήτων Μηχανημάτων Μοτοσυκλετών) σε επιστολή της προς την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και προστασίας καταναλωτή το τελευταίο διάστημα υπάρχει από πλευράς εμπόρων φθοριούχων αερίων μία δραματική αύξηση των τιμών των φθοριούχων ψυκτικών υγρών (φρέον) που χρησιμοποιούνται στα συστήματα ψύξης των οχημάτων με ότι αυτό συνεπάγεται.


Αναλυτικά στην επιστολή της η Ομοσπονδία επισημαίνει:

Στρεβλώσεις στην αγορά από τη δραματική αύξηση της τιμής των φθοριούχων ψυκτικών υγρών – Ανάγκη άμεσου εξορθολογισμού των τιμών.

Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται στην αγορά της επισκευής οχημάτων μία δραματική αύξηση των τιμών των φθοριούχων ψυκτικών υγρών (φρέον) που χρησιμοποιούνται στα συστήματα ψύξης των οχημάτων, γεγονός που έχει ανάλογες επιπτώσεις στο κόστος επισκευής και συντήρησης των αυτοκινήτων. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε υπερδιπλασιασμός των τιμών από μέρους των εισαγωγέων - προμηθευτών των σχετικών προϊόντων, οι οποίοι επικαλούνται την κοινοτική νομοθεσία (η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε δύο κανονιστικές διατάξεις: την οδηγία MAC (Μobile Αir-Conditioning) και τον κανονισμό ΕΚ 517/2014 για τον έλεγχο των εκπομπών του θερμοκηπίου από τα φθοριούχα αέρια (F-gases) και τους υδροφθοράνθρακες).

Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, έως το 2030, η προμήθεια των HFC's θα μειωθεί στο 21% του μέσου όρου των τεσσάρων ετών 2009-2012, με στόχο τη μείωση της ποσότητας των HFC που πωλούνται στην ΕΕ κατά 79 %.

Οι εισαγωγείς – προμηθευτές των σχετικών προϊόντων επιχειρούν να δικαιολογήσουν τις δυσανάλογες αυξήσεις των τιμών, επικαλούμενοι ελλείψεις στην αγορά. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθότι η προσαρμογή που προβλέπεται από την κοινοτική νομοθεσία είναι σταδιακή και σε καμία περίπτωση δεν έχει επηρεάσει την κοινοτική αγορά των φθοριούχων αερίων. Συνεπώς, οι όποιες ελλείψεις τυχόν εμφανίζονται φαίνεται ότι είναι τεχνητές και κερδοσκοπικές, αποβαίνουν δε σε βάρος του κλάδου επισκευής οχημάτων και του τελικού καταναλωτή.

Δεδομένου ότι, στην Ελλάδα της κρίσης, τέτοιου τύπου πρακτικές είναι απολύτως καταστροφικές και απαράδεκτες, παρακαλούμε όπως προβείτε σε έλεγχο της σχετικής αγοράς προς άρση των προκληθεισών στρεβλώσεων.

Ε.Ο.Β.Ε.Α.Μ.Μ., Επιστολή


pdf
 Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή της ΕΟΒΕΑΜΜ ΕΔΩ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored gplus red YouTube redr Twitter