Τεχνικό Σεμινάριο: «ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΣΗ - Τεχνολογίες Πετρελαιοκινητήρων - Συστήματα Αντιρρύπανσης» από Σύλλογο Μηχανικών Αθήνας (ΣΙΣΕΜΑ) [video]

Η σωστή επιλογή λιπαντικού, η πιστή εφαρμογή οδηγιών χρήσης από τον οδηγό και σωστή διαδικασία καθαρισμού και επανα-προγραμματισμού από τον τεχνίτη μηχανικό αποτελούν τα μυστικά μακροζωίας του φίλτρου DPF

Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή υλοποιήθηκε το σεμινάριο  «Πετρελαιοκίνησης» για τους Τεχνίτες-Επισκευαστές του ΣΙΣΕΜΑ σχετικά με τις Νέες Τεχνολογίες των Πετρελαιοκίνητων οχημάτων. Το σεμινάριο παρακολούθησαν 50  και πλέον μηχανικοί, την Τρίτη  28-11-2016 στην ανακαινισμένη αίθουσα εκπαίδευσης στα γραφεία του Συλλόγου ο οποίος το οργάνωσε για τα μέλη του σωματείου ενώ υλοποιήθηκε από το Ινστιτούτο ΙΔΕΕΑ με την συμμετοχή και της εταιρείας POWER UP - LOXAS.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι μηχανικοί οι οποίοι είχαν την ευκαιρία, να ακούσουν και να δουν τι γίνεται σχετικά με τις νέες τεχνολογίες των πετρελαιοκίνητων οχημάτων, για τις οποίες θα πρέπει να έχουν γνώση και εξοπλισμό ώστε να υποδεχτούν για συντήρηση αξιοπρεπώς τα αυτοκίνητα των πελατών τους.

Εκτός των άλλων τους προβληματισμούς και τις συνέπειες σχετικά με την αφαίρεση του φίλτρου σωματιδίων DPF ανέλυσαν και σχολίασαν οι εισηγητές του Ινστιτούτου ΙΔΕΕΑ, ιδιαίτερα μάλιστα μετά και τη επισήμανση του ΥΜΕ προς τα ΙΚΤΕΟ για τον σχολαστικό έλεγχο των πετρελαιοκίνητων οχημάτων σχετικά με το θέμα αυτό http://www.tosynergeio.gr/epixeirimatikotita/nomothesia/paremvasi-yme-gia-dpf

Οι συνέπειες από τα NOx και τα σωματίδια 2.5 PM μαζί με τους άλλους ρύπους κατατάσσουν την Αθήνα ( με ποσοστό 65%) σαν την δεύτερη πρωτεύουσα σε μόλυνση στην Ευρώπη με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για το περιβάλλον όσο και για την υγεία μας.

Σήμερα το σύστημα εξαγωγής και αντιρρύπανσης των πετρελαιοκινητήρων, όπως τονίσθηκε ιδιαίτερα στο σεμινάριο αποτελεί ένα μικρό χημικό εργαστήριο το οποίο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την διάρκεια των εργασιών επισκευής και συντήρησης.

Δεν είναι λίγα τα γεγονότα που έχουν αναφερθεί από τεχνίτες οι οποίοι εκφράζουν την δυσκολία χειρισμού, έλεγχου και διάγνωσης βλαβών των νέων τεχνολογιών.

Όλα τα νέα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα για να είναι φιλικά προς το περιβάλλον είναι εφοδιασμένα με σημαντικές τεχνολογίες αντιρρύπανσης με κύριο χαρακτηριστικό τα φίλτρα αιθάλης ή αλλιώς γνωστά και σαν DPF (Diesel Particulate Filter). Το σύστημα εξαγωγής των καυσαερίων στα σημερινά σύγχρονα αυτοκίνητα αποτελεί ένα εργαστήριο χημικών αντιδράσεων υψηλής τεχνολογίας, ειδικά μάλιστα για τα αυτοκίνητα κλάσης EURO 6 τα οποία είναι εξοπλισμένα με επιπλέον συστήματα συγκράτησης των NOx,  για τα οποίο θα πρέπει όλοι,  τεχνίτες και οδηγοί, να είναι ενημερωμένοι σε ανάλογο βαθμό, ώστε τα πλεονεκτήματα της οικονομίας και της φιλικότητας στο περιβάλλον των πετρελαιοκινητήρων να είναι εφικτά.

Αυτές τις τεχνολογίες ανέπτυξε ένα άριστα καταρτισμένο και ενημερωμένο τεχνικό επιτελείο εκπαιδευτών του Ινστιτούτου ΙΔΕΕΑ.  

Ενημέρωση, παρουσίαση και επίδειξη, σχετικά με τον ανάλογο  απαιτούμενο εξοπλισμό υποστήριξης αυτών των τεχνολογιών έγινε από την εταιρεία POWER UP LOXAS - ΛΟΞΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Γ ΑΕ

Το σεμινάριο όπως αναφέρθηκε, οργανώθηκε  από το ΔΣ του Συλλόγου  Ιδιοκτήτων Συνεργειών Επισκευής  Μηχανών Αυτοκινήτων Αθήνας για τα μέλη του σωματείου,  περιλάμβανε θεωρία  και επίδειξη πρακτικής.

Ο πρόεδρος του σωματείου κ. Γρηγόρης Μόφορης, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, εξέφρασε τις ευχαριστίες του, τόσο προς τους εκπαιδευόμενους για την συμμετοχή τους όσο και προς τους συμμετέχοντες εισηγητές, το Ινστιτούτο ΙΔΕΕΑ και την εταιρεία POWER UP LOXAS  επισημαίνοντας την ανάγκη ενημέρωσης και πληροφόρησης των τεχνιτών και την συνέχεια των σεμιναρίων.

Τέλος σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκε Βεβαίωση παρακολούθησης και σχετικό Ενημερωτικό Πληροφοριακό υλικό.

Οι θεματικές ενότητες  του σεμιναρίου που αναπτύχθηκαν ήταν:

Αρχές λειτουργίας κινητήρων

Αρχές λειτουργίας κινητήρων DIESEL - Ισχύς-Ροπή, Τεχνικά χαρακτηριστικά - Εξελίξεις

Καύσιμο πετρέλαιο - λιπαντικά πετρελαιοκινητήρων

Καύσιμο πετρέλαιο, χαρακτηριστικά, είδη καυσίμου  εφαρμογές λιπαντικά σύγχρονων πετρελαιοκινητήρων. Ποια η σχέση όλων αυτών;

Συστήματα τροφοδοσίας κινητήρων, Common rail

Συστήματα τροφοδοσίας κινητήρων, Common rail, Είδη, Περιγραφή συστημάτων-εξαρτημάτων, Λειτουργία, Διαφορές συστημάτων, Έλεγχοι συστημάτων

Συστήματα αντιρρύπανσης

Περιγραφή συστημάτων αντιρρύπανσης  καυσαερίων.

Προδιαγραφές EURO, EU V, EU VI εργαστηριακή μέτρηση καυσαερίων.

Συστήματα εκπομπών EU4, EU5.

 • Οξειδωτικός καταλύτης
 • Φίλτρο Αιθάλης
 • Καταλύτης NΟx
 • Καταλύτης Επιλεκτικής αναγωγής
 • Χημικά πρόσθετα

Διάγνωση βλαβών, DIESEL EOBD

Διάγνωση βλαβών, κωδικοί DIESEL EOBD:

 • Έλεγχος συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης κινητήρα.
 • Έλεγχος συστήματος εξαγωγής καυσαερίων. Αναζωογόνηση φίλτρου αιθάλης.
 • Παρακολούθηση ολοκληρωμένων εξαρτημάτων - μετρήσεις.

Καυσαέρια πετρελαιοκινητήρων

Διαδικασία μέτρησης αιθάλης (ΚΕΚ) (τρόπος μέτρησης, επιτρεπόμενα όρια εκπομπών – νομοθεσία).

Επίδειξη ενεργητικής αναζωογόνησης φίλτρου.

Συμβουλές συντήρησης πετρελαιοκινητήρων

 • Καύσιμα
 • Λιπαντικά
 • Κινητήρες
 • Σύστημα τροφοδοσίας 
 • Φίλτρα αιθάλης EU4, EU5, EU6

Πρακτική   

Επίδειξη συσκευών ελέγχου- διάγνωσης-μέτρησης καυσαερίων, Διάγνωση βλαβών.

Η βραδιά έκλεισε με χαμόγελα και ομαδικές φωτογραφίες  και φυσικά την απονομή βεβαιώσεων στους συμμετέχοντες από τον πρόεδρο Γ. Μόφορη.

Ευχόμαστε σε όλους τους φίλους επισκευαστές καλή εφαρμογή όλων όσων μάθανε στο σεμινάριο.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored gplus red YouTube redr Twitter