Αισθητήρας Θέσης Στροβιλοσυμπιεστή

Ένας αισθητήρας σε «έξυπνους» κινητήρες (μόνο συγκεκριμένες εκδόσεις)- Ο αισθητήρας βρίσκεται στο άκρο του δοχείου υποπίεσης του μεταβλητού στροβιλοσυμπιεστή.

Σκοπός και λειτουργία

Μέσω του αισθητήρα μαθαίνει η ECU την ακριβή θέση των πτερυγίων-οδηγών του στροβιλοσυμπιεστή. Έτσι βελτιώνεται περαιτέρω ο έλεγχος της πίεσης υπερπλήρωσης. Αυτό επιδρά θετικά στις εκπομπές καυσαερίων και την κατανάλωση καυσίμου. Ο αισθητήρας συνδέεται απευθείας με το διάφραγμα της μονάδας διαφράγματος που ενεργοποιείται με υποπίεση. Εάν μετακινηθούν τα πτερύγια-οδηγοί (μέσω παροχής υποπίεσης από την ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα ελέγχου πίεσης υπερπλήρωσης), η ECU μπορεί να καθορίσει με ακρίβεια τη θέση των πτερυγίων-οδηγών μέσω του αισθητήρα.

 

strovilo

Αισθητήρας θέσης στροβιλοσυμπιεστή 
1 - Αισθητήρας θέσης στροβιλοσυμπιεστή, 2 - Δοχείο υποπίεσης στροβιλοσυμπιεστή, 3 - Μεταβλητός στροβιλοσυμπιεστής

Επιπτώσεις σε περίπτωση βλάβης

Δεν υπάρχουν στρατηγικές υποκατάστασης σε περίπτωση βλάβης. Μετά την ανίχνευση βλάβης, ο έλεγχος της πίεσης υπερπλήρωσης περνά στον ανοιχτό βρόχο. Η ECU αντιμετωπίζει αυτή τη βλάβη όπως τις βλάβες του αισθητήρα MAP μειώνοντας την ισχύ του κινητήρα (μείωση της ποσότητας ψεκασμού).

Διαγνωστικός έλεγχος

Η παρακολούθηση του αισθητήρα περιλαμβάνει τους ακόλουθους ελέγχους:

  • Έλεγχος για βραχυκύκλωμα και διακοπή αγωγού. Ελέγχεται εάν το σήμα βρίσκεται εντός των οριακών του τιμών.
  • Έλεγχος ταχύτητας ανόδου - καθόδου του σήματος. Ανιχνεύονται σποραδικά εμφανιζόμενες βλάβες (όπως για παράδειγμα χαλαρή επαφή στη φίσα).
  • Προσαρμογή του σημείου τερματισμού με πλήρως ανοιχτά πτερύγια-οδηγούς. Εάν διαπιστωθεί μεγάλη απόκλιση κατά την προσαρμογή του σημείου τερματισμού, αυτό ερμηνεύεται ως μπλοκαρισμένος μηχανισμός μεταβλητής κίνησης των πτερυγίων-οδηγών.
  • Έλεγχος απόκλισης. Μέσω του αισθητήρα ελέγχεται εάν τα πτερύγια-οδηγοί κατά τη μεταβλητή τους κίνηση μεταβαίνουν ομαλά στην επιθυμητή θέση.

Αντιπροσωπευτικές οριακές τιμές σε περίπτωση δυσλειτουγίας

  • Ταχύτητα ανόδου/καθόδου = 2 βολτ / 10 ms
  • Απόκλιση > ± 30%

 

WorkshopData Car Truck

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored gplus red YouTube redr Twitter