Εμφανής διαρροή λαδιού στο νέο στροβιλοσυμπιεστή (Turbocharger)

Αν μπλε καπνός βγαίνει από την εξάτμιση και το λάδι διαρρέει στην πλευρά εξαγωγής (τουρμπίνα) του στροβιλοσυμπιεστή, μόλις μερικά χιλιόμετρα μετά την αντικατάσταση του στροβιλοσυμπιεστή, συχνά, αρχικά λανθασμένα, υποψιαζόμαστε ότι το πρόβλημα είναι ο νέος στροβιλοσυμπιεστή, χωρίς αυτός να είναι.

Υπό κανονικές συνθήκες, ο ίδιος ο στροβιλοσυμπιεστής δεν χάνει λάδι.

Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν υπάρχει μία δυσλειτουργία στο περιβάλλον του κινητήρα.

Ο προσεκτικός έλεγχος του νέου υπερσυμπιεστή αποκαλύπτει ότι αν και το λάδι έχει παρατηρηθεί στην έξοδο της τουρμπίνας του στροβιλοσυμπιεστή (Σχήμα 1), έχει επίσης διεισδύσει λάδι από την είσοδο του συμπιεστή. (Σχήμα 2)

Σχήμα 1: Λάδι στην έξοδο της τουρμπίνας του υπερσυμπιεστή

Σχήμα 2: Το λάδι εισέρχεται στην είσοδο του συμπιεστή

Αυτό το λάδι προέρχεται από προηγούμενες ζημιές του κινητήρα και έχει συσσωρευτή στον ενδιάμεσο ψυγείο του αέρα (intercooler).

Αυτό αναρροφάται από το νέο στροβιλοσυμπιεστή μαζί με τον συμπιεσμένο αέρα και μέσω του κινητήρα εισέρχεται στη είσοδο του συμπιεστή του στροβιλοσυμπιεστή (Σχήμα 3).

tcharger img 03

Σχήμα 3: Το συσσωρευμένο λάδι από προηγούμενη ζημιά εξέρχεται από το ψυγείο αέρα (intercooler) [1], ρέει μέσω του κινητήρα [2] στην είσοδο του συμπιεστή του στροβιλοσυμπιεστή [3], περνάει μέσω του στροβιλοσυμπιεστή, και εξέρχεται και πάλι μέσω της εξόδου της τουρμπίνας [4].

Προσοχή!

Κατά την εκτέλεση εργασιών επισκευής στον στροβιλοσυμπιεστή, είναι σημαντικό να καθαρίσετε προσεκτικά τη γραμμή αέρα και να επιθεωρήστε ή και να αντικαταστήστε το ενδιάμεσο ψυγείο αέρα (intercooler) για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα λαδιού!

Πηγή: MAHLE

 

WorkshopData Car Truck

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored gplus red YouTube redr Twitter