Η Bosch παρουσιάζει το Αυτοκίνητο του Μέλλοντος [video]

Συνδεδεμένο, αυτόνομο και εξατομικευμένο, το αυτοκίνητο μετατρέπεται σε έναν τρίτο ζωτικό χώρο για τον άνθρωπο, μετά το σπίτι και το χώρο εργασίας.

Η Bosch, θέλοντας να δείξει ότι τα δεδομένα στην αυτοκίνηση αλλάζουν άρδην, καθώς αλλάζουν τόσο οι προσδοκίες όσο και οι ανάγκες των οδηγών, παρουσίασε μέσω ενός demo αυτοκινήτου που φέρει όλες τις νέες τεχνολογίες της, πως θα είναι το αυτοκίνητο του μέλλοντος.

Συνδεδεμένο, αυτόνομο ή αυτοματοποιημένο και εξατομικευμένο, το αυτοκίνητο μετατρέπεται σε έναν τρίτο ζωτικό χώρο για τον άνθρωπο μετά το σπίτι και το χώρο εργασίας. «Οι αυτοματοποιημένες και συνδεδεμένες λειτουργίες στα αυτοκίνητα όχι μόνο καθιστούν ασφαλέστερη και πιο άνετη την κάθε διαδρομή αλλά μετατρέπουν το αυτοκίνητο και σε έναν κυριολεκτικά προσωπικό βοηθό. Με αυτόν τον τρόπο, μετατρέπουμε τη συνδεσιμότητα σε προσωπική εμπειρία και δίνουμε στους ανθρώπους περισσότερο χρόνο για ψυχαγωγία και κοινωνικές επαφές, ακόμα και όταν οδηγούν », ισχυρίζεται ο Δρ. Dirk Hoheisel, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Robert Bosch GmbH.

Eξατομίκευση και μεγαλύτερη λειτουργικότητα

Στο demo αυτοκίνητο της Bosch η εξατομίκευση και η μεγαλύτερη λειτουργικότητα γίνονται εμφανείς αμέσως με την είσοδο του οδηγού. Μια κάμερα παρακολούθησης, αναγνωρίζει τον οδηγό και προσαρμόζει ανάλογα το τιμόνι, τον καθρέφτη και τη θερμοκρασία. Επίσης με έναν «μαγικό» τρόπο, το αυτοκίνητο ορίζει το φόντο της infotainment οθόνης και φορτώνει αυτόματα τα ραντεβού, την αγαπημένη μουσική, τα τελευταία podcasts και τον προορισμό πλοήγησης που ο οδηγός έχει προγραμματίσει ενώ βρισκόταν ακόμα στο σπίτι του.

bosch futurecar 1

Ασφάλεια

Η κάμερα είναι πάντοτε σε εγρήγορση κατά την οδήγηση, ειδικά όταν τα μάτια του οδηγού μισοκλείνουν. Η κάμερα, ανιχνεύει κόπωση και προδιάθεση για ύπνο στη διάρκεια της οδήγησης, δύο συχνά αίτια σοβαρών ατυχημάτων, παρατηρώντας τις κινήσεις των βλεφάρων των οδηγών. Το σύστημα αναγνωρίζει την αδυναμία του οδηγού να συγκεντρωθεί ή τον βαθμό κούρασης και εκδίδει προειδοποίηση εφόσον κριθεί απαραίτητο, καθιστώντας την οδήγηση ασφαλέστερη. Επιπλέον, το σύστημα ανίχνευσης της κόπωσης του οδηγού παρακολουθεί συνεχώς τη συμπεριφορά του οδηγού, ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα σε περίπτωση απότομων κινήσεων.

Διασύνδεση

Αυτή η διασύνδεση μεταξύ ανθρώπων και οχημάτων παρέχει στους οδηγούς σημαντικές πληροφορίες όταν είναι απαραίτητο, αλλά αποτελεί και μια λειτουργία συναγερμού σε κάθε περίπτωση. Το demo αυτοκίνητο της Bosch  παρουσιάζει επίσης μια εξελιγμένη λειτουργία, αυτή του ανέπαφου χειρισμού “Gesture Control”. Αισθητήρες υπερήχων παράγουν αξιοσημείωτη αντίσταση όταν ο οδηγός εκτελεί μια χειρονομία ακριβώς στην περιοχή που καταγράφει η κάμερα, καθιστώντας εφικτό για τον οδηγό να αλλάξει τις πληροφορίες στην οθόνη infotainment, να δεχθεί τηλεφωνικές κλήσεις ή να καλέσει μια νέα λίστα αναπαραγωγής χωρίς καν να την αγγίξει. Επίσης σε περίπτωση που ο οδηγός επιθυμεί να αγγίξει την οθόνη infotainment, η οθόνη αυτή είναι απτικής αφής. Αυτό σημαίνει ότι ο οδηγός έχει την αίσθηση πραγματικών κουμπιών παρόλο που το χέρι του βρίσκεται σε μια επίπεδη επιφάνεια. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί εύκολα να βρει την επιθυμητή λειτουργία στην οθόνη, για παράδειγμα τη ρύθμιση της ένταση της μουσικής, χωρίς να πάρει τα μάτια του από τον δρόμο.

Αυτοματοποιημένη ή αυτόνομη οδήγηση

Σύμφωνα με τη μελέτη της Bosch «Connected Car Effect 2025», η αυτοματοποιημένη οδήγηση μπορεί να επιτρέψει σε ανθρώπους που οδηγούν πολλές ώρες να κάνουν καλύτερη χρήση περίπου 100 ωρών του χρόνου τους. Με το αυτοκίνητο ως ενεργό μέρος του διαδικτύου, οι οδηγοί μπορούν να μεταφέρουν την ψηφιακή ζωή τους μέσα σε αυτό, στέλνοντας emails στους συναδέλφους τους ή πραγματοποιώντας βίντεο- συνομιλίες με φίλους. Όλα αυτά είναι δυνατά, χάρη στο χρόνο που η αυτοματοποιημένη οδήγηση εξοικονομεί.

Η συνδεσιμότητα μεταξύ αυτοκινήτων και έξυπνων σπιτιών

Τι γίνεται όμως με το σχεδιασμό του βραδινού γεύματος όταν ο οδηγός βρίσκεται στο δρόμο; Η συνδεσιμότητα μπορεί να βοηθήσει και εδώ - αυτή τη φορά με το έξυπνο σπίτι. Μια ματιά από το αυτοκίνητο στο συνδεδεμένο ψυγείο θα δείξει εάν υπάρχουν όλα τα απαραίτητα υλικά στο σπίτι. Η συνδεσιμότητα μεταξύ αυτοκινήτων και έξυπνων σπιτιών μπαίνει στο παιχνίδι ακόμα και πριν ξεκινήσει το ταξίδι: μόλις ο οδηγός εισέλθει στο αυτοκίνητο, μια οθόνη του δείχνει την υφιστάμενη κατάσταση του σπιτιού του, για παράδειγμα εάν έχει ξεχάσει το παράθυρο ανοικτό, ή τη πόρτα ξεκλείδωτη. Χρειάζεται μόνο μια κίνηση ή ένα δάκτυλο στην οθόνη για να κλειδώσει ο οδηγός αυτόματα τις πόρτες και να παρακολουθήσει την κατάσταση στο σπίτι.

Συνδεδεμένο αυτοκίνητο και συνεργείο επισκευών

Επιπλέον, το συνδεδεμένο αυτοκίνητο συνδέεται με το συνεργείο επισκευών. Ενημερώνει τον οδηγό ανά πάσα στιγμή για όλες τις λειτουργίες του αυτοκινήτου, πχ για μειωμένη πίεση στα ελαστικά ή για μη λειτουργία του ΑΒS, προγραμματίζει ένα ραντεβού στο συνεργείο επισκευών κατόπιν αιτήματος και μπορεί να εξασφαλίσει ακόμη και ότι όλα τα απαραίτητα ανταλλακτικά είναι στο απόθεμα όταν φτάσει εκεί.

Άνεση και στην στάθμευση

Τέλος αυτό το επίπεδο άνεσης επεκτείνεται και στο χώρο στάθμευσης: στην υπηρεσία κοινοτικής στάθμευσης της Bosch, τα αυτοκίνητα χρησιμοποιούν τους αισθητήρες για να αναφέρουν τους διαθέσιμους χώρους στάθμευσης. Αυτές οι πληροφορίες αποστέλλονται μέσω του «cloud» σε έναν ψηφιακό χάρτη στάθμευσης και παρέχονται και σε άλλα οχήματα.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

Facebook-color Instagram-color youtube-color Twitter linkedin