Το πρώτο Mega GT στον κόσμο από την koenigsegg [Video]

Η Κoenigsegg αναπτύσσει την τεχνολογία raxial flux για να προσφέρει έναν ηλεκτρονικό κινητήρα που υπόσχεται να είναι ο μικρότερος και ελαφρύτερος στην κατηγορία του

koenigsegg MEGAGT 4

Το Gemera συνδυάζει τη νέα τεχνολογία e-motor της Koenigsegg με τον κινητήρα TFG χωρίς έκκεντρο που παράγει 600 ίππους

Στη Σουηδική Koenigsegg πάντα άρεσε να κάνει τα πράγματα κάπως διαφορετικά.

Οι μηχανικοί στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Ängelholm δεν φαίνεται να απέχουν ποτέ από την επόμενη καινοτομία τους, είτε πρόκειται για έναν κινητήρα χωρίς έκκεντρο που χρησιμοποιεί πνευματική ενεργοποίηση βαλβίδων, ένα σύστημα flexfuel ικανό να λειτουργεί με αιθανόλη E100 ή ένα κιβώτιο ταχυτήτων άμεσης μετάδοσης κίνησης.

Το Gemera 'Μega GT' διαθέτει και τα τρία.

Διαθέτει επίσης ένα plug-in υβριδικό σύστημα μετάδοσης κίνησης που διαθέτει τον πρώτο ηλεκτρικό κινητήρα που σχεδιάστηκε από τον κατασκευαστή.

Ονομάστηκε μονάδα αξονικής ροής λόγω του τρόπου με τον οποίο είναι σε θέση να συνδυάζει χαρακτηριστικά σχεδιασμού τόσο ακτινικής όσο και αξονικής ροής, υποστηρίζεται ότι είναι μικρότερος και ελαφρύτερος από οποιονδήποτε άλλο ηλεκτρονικό κινητήρα στην κατηγορία του.

«Η ομορφιά αυτού του σχεδιασμού είναι ότι μοιάζει πολύ με οποιονδήποτε άλλο ηλεκτρικό κινητήρα από τις περισσότερες απόψεις: το μαγνητικό πεδίο μεταπηδά από τον ρότορα στον στάτορα και πίσω για να παράγει ροπή», εξηγεί ο επικεφαλής σχεδίασης ηλεκτροκινητήρων της Koenigsegg, Dragos-Mihai Postariu. «Η προσέγγισή μας απλώς «σχηματίζει» το μαγνητικό πεδίο στον τρισδιάστατο χώρο που έχουμε διαθέσιμο για να αξιοποιήσουμε το πεδίο που διαφορετικά θα διέρρεε ως ακτινική ροή σε κάτι χρήσιμο. Εξακολουθεί να είναι κυρίως μια μηχανή αξονικής ροής».

Έχοντας την ονομασία Quark, αναφερόμενος στο μόνο στοιχειώδες σωματίδιο που βιώνει και τις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις – ηλεκτρομαγνητισμό, βαρύτητα, ισχυρή αλληλεπίδραση και ασθενή αλληλεπίδραση – ο υπερσύγχρονος αυτός ηλεκτροκινητήρας είναι μια νέα προσέγγιση στους τέσσερις πυλώνες του σχεδιασμού του κινητήρα: μαγνητισμός, υλικά, ψύξη και συσκευασία.

Αντισυμβατική διάταξη

Οι συμπαγείς διαστάσεις του Quark αντικατοπτρίζουν τις αυστηρές απαιτήσεις συσκευασίας του μοναδικού συστήματος μετάδοσης κίνησης του Gemera. Ο τρικύλινδρος κινητήρας TFG 2 λίτρων, βρίσκεται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, τροφοδοτώντας τους μπροστινούς τροχούς μέσω ενός συστήματος μετάδοσης μιας ταχύτητας και ενός άξονα μετάδοσης που τρέχει προς τα εμπρός σε ένα διαφορικό διάνυσμα ροπής. Ο κινητήρας συνδέεται με τον στροφαλοφόρο άξονα, και χρησιμοποιείται είτε ως γεννήτρια για τη φόρτιση της κεντρικά τοποθετημένης μπαταρίας είτε ως κινητήρας για την παροχή πρόσθετης ισχύος στους μπροστινούς τροχούς.

Σύστημα μετάδοσης κίνησης

Το Gemera εξοπλίζεται με 3 ηλεκτροκινητήρες και αποδίδει 1700 ίππους.

koenigsegg MEGAGT 3

Η αρχική εφαρμογή του ηλεκτροκινητήρα Quark Raxial-Flux θα γίνει στο Gemera plug-in hybrid

Η Koenigsegg είναι ο ίδιος ο ορισμός μιας εξειδικευμένης εταιρείας. Τα προϊόντα της είναι γνωστά ότι διαθέτουν V-8 διπλούς υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες υψηλής ιπποδύναμης, αλλά αυτό δεν συμβαίνει με το Gemera. Αυτό το τετραθέσιο τροφοδοτείται από έναν διαδοχικά υπερτροφοδοτούμενο 2,0 λίτρων τρικύλινδρο εν σειρά κινητήρα, τον οποίο ο Koenigsegg ονόμασε τον «μικροσκοπικό φιλικό γίγαντα». Αποδίδει 592 ίππους και 443 lb-ft ροπής και λειτουργεί σε συνδυασμό με τρεις ηλεκτροκινητήρες και το μονοτάχυτο κιβώτιο άμεσης κίνησης της Koenigsegg. Μαζί, αυτοί οι κινητήρες αποδίδουν 1677 ίππους και 2581 lb-ft ροπής.

koenigsegg MEGAGT 19

Η μονάδα ηλεκτρικής μετάδοσης Terrier αναπτύσσει δύο κινητήρες Quark για μέγιστη ροπή έως και 1.100 Nm και μέγιστη ισχύ 670 ίππων

Δεν υπάρχουν καν εκκεντροφόροι. Χρησιμοποιείται το σύστημα Freevalve της Koenigsegg το οποίο διαθέτει ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες για την ενεργοποίηση των βαλβίδων εισαγωγής και εξαγωγής. Ο μεταβλητός χρονισμός και η ανύψωση της βαλβίδας δεν έχουν ουσιαστικά όρια με το Freevalve. Αυτό, μαζί με την απενεργοποίηση του κυλίνδρου, ελαχιστοποιεί την κατανάλωση καυσίμου, που σημαίνει ότι ο τρικύλινδρος λέγεται ότι είναι 20% πιο οικονομικός σε σχέση με έναν τυπικό τετρακύλινδρο 2,0 λίτρων.

Το Gemera μπορεί να ταξιδέψει μόνο με μπαταρία 15,0 kWh για 31 μίλια. Στην υβριδική λειτουργία, η αυτονομία είναι 590 μίλια. Μπορεί επίσης να τρέξει στο E85, αλλά μην ανησυχείτε, θα είναι επίσης δυνατό. Είναι εξοπλισμένο με εξάτμιση τιτανίου από τον Σλοβένο προμηθευτή Akrapovič.
Το Gemera είναι το πρώτο τετρακίνητο μοντέλο της Koenigsegg και διαθέτει επίσης σύστημα διεύθυνσης σε όλους τους τροχούς και torque vectoring. Ένας ηλεκτροκινητήρας 395 ίππων στον στροφαλοφόρο άξονα κινεί τους μπροστινούς τροχούς και υπάρχουν δύο άλλοι ηλεκτροκινητήρες που τροφοδοτούν κάθε πίσω τροχό.

Αρθρωτή αρχιτεκτονική

Αν και άλλοι μικροί κινητήρες με υψηλές στροφές μπορούν να επιτύχουν ακόμη μεγαλύτερες αναλογίες ισχύος προς βάρος, η Koenigsegg ισχυρίζεται ότι αυτό που ξεχωρίζει στον Quark είναι η ικανότητά του να επιτυγχάνει επαρκή ροπή χαμηλών στροφών χωρίς τη χρήση κιβωτίου ταχυτήτων με υποβάθμιση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εγκατασταθεί ως μονάδα απευθείας μετάδοσης κίνησης σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών.

«Ο κινητήρας Quark έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τις εφαρμογές του αυτοκινήτου. Αλλά λόγω της πυκνότητας ισχύος και ροπής, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε κάθετη απογείωση και προσγείωση αεροσκαφών ή θαλάσσιες εφαρμογές, που έχουν διαφορετικές προδιαγραφές», σημειώνει ο Postariu. «Η αρχιτεκτονική του κινητήρα είναι αρθρωτή, επομένως μπορούμε να κλιμακώνουμε προς τα πάνω ή προς τα κάτω ανάλογα με την απόδοση της εφαρμογής και τις απαιτήσεις κόστους. Συνεργαζόμαστε με προμηθευτές αυτοματισμού για να σχεδιάσουμε νέα μηχανήματα που υποστηρίζουν την κλιμάκωση του κατασκευαστικού τεχνικού συστήματος.»

koenigsegg MEGAGT 5

Δύο επιπλέον κινητήρες χρησιμοποιούνται στο πίσω μέρος – καθένας τροφοδοτεί κάθε πίσω τροχό, χωρίς φυσική σύνδεση με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Αν και το Gemera έχει τέσσερα καθίσματα, έχει μόνο δύο πόρτες. Είναι τεράστιες, όμως, και ανοίγουν προς τα πάνω. Δεν χρειάζεται να μετακινήσετε τα μπροστινά καθίσματα μόλις ανοίξουν οι πόρτες - είναι τόσο μεγάλες. Όπως τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα σήμερα, και δεν λέμε ότι αυτό το τετραθέσιο των 1677 ίππων είναι όπως τα περισσότερα αυτοκίνητα σήμερα, το Gemera έχει δύο τεράστιες κεντρικές οθόνες αφής (13,0 ιντσών, μία μπροστά και μία πίσω), με μια οθόνη μετρητών και δύο άλλες οθόνες για τις πλαϊνές και οπισθοπορείας κάμερες.

Προς το παρόν, η κύρια εφαρμογή παραμένει το Gemera: ένα τετραθέσιο PHEV 400 km/h που είναι ικανό να αποσυνδέσει τους πίσω κινητήρες του ώστε να λειουργεί με κίνηση στους εμπρός τροχούς.

Η τιμολόγηση δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα. Η Koenigsegg λέει ότι αυτή τη στιγμή κάνει μόνο έρευνες. Αναμένουμε να το δούμε κάποια στιγμή του χρόνου με αρχική τιμή πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια.

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

●    Μοντέλο: 2021 Koenigsegg Gemera
●    Κινητήρας: 3 κύλινδρος σε σειρά
●    Ιπποδύναμη: 1700
●    Ροπή: 2581
●    Μέγιστη ταχύτητα: 400 km/h

Δείτε φωτογραφικό υλικό και σχετικά video στο futuremobility.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Ινστιτούτο ΙΔΕΕΑ
Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης
Αριθμός ΓΕΜΗ: 068362203000

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info [at] tosynergeio.gr

 

 

Social Media

Facebook-color Instagram-color youtube-color Twitter linkedin