Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση αντλιών θερμότητας CO2 στα ηλεκτρικά λεωφορεία;

Στους δρόμους της Νυρεμβέργης, στη Γερμανία, κυκλοφορεί από τις αρχές του τρέχοντος έτους το πρώτο ηλεκτρικό αρθρωτό λεωφορείο εξοπλισμένο με αντλία θερμότητας CO2 της Konvekta. Το λεωφορείο αυτό ανήκει στην εταιρεία δημόσιων μεταφορών VAG.

Αυτό το σύστημα της Konvekta παρουσιάστηκε το 2018. Στην αρχή, η αντλία θερμότητας CO2 κατασκευαζόταν σε μια ήδη υπάρχουσα γραμμή παραγωγής. Αλλά από τον Δεκέμβριο του 2019 η δυναμικότητα παραγωγής αυτής της γραμμής δεν ήταν επαρκής πλέον λόγω της αυξανόμενης ζήτησης. Για τον λόγο αυτό, το νέο προϊόν έχει ξεκινήσει να παράγεται πλέον σε μια νέα αποκλειστική γραμμή παραγωγής.

ofeliCo2 2

Η «καρδιά» του συστήματος διαχείρισης αντλιών θερμότητας CO2 της Konvekta αποτελείται από τις δύο αντλίες θερμότητας UltraLight 500 CO2 2.0 που είναι τοποθετημένες στο μπροστινό και πίσω τμήμα του αρθρωτού οχήματος , συμπεριλαμβανομένων δύο μονάδων μεταφοράς ενέργειας για ζεστό και κρύο νερό.

Και τα δύο συστήματα λειτουργούν με ψυκτικό CO2. Μια αρκετά ασυνήθιστη επιλογή καθώς, λόγω του άνω των 18 μέτρων μήκους τους, τα ηλεκτρικά αρθρωτά λεωφορεία χρειάζονται περισσότερα από ένα συστήματα θερμικής διαχείρισης τα οποία πρέπει να δικτυωθούν με τον βέλτιστο τρόπο.

Για να αποκτήσει 100% της θερμότητας, η αντλία θερμότητας CO2 της Konvekta χρειάζεται στην καλύτερη περίπτωση 25% λειτουργική ισχύ (ρεύμα) από την μπαταρία, επισημαίνει ο προμηθευτής. Η υπόλοιπη απαιτούμενη ενέργεια αποκτάται μέσω ενός θερμοδυναμικού κύκλου από το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κυκλοφόρησε η ίδια η Konvekta, ανάλογα με τον τύπο του οχήματος, η αντλία θερμότητας CO2 καταναλώνει στους -10 ° C περίπου 45 kWh ηλεκτρική ενέργεια ανά 100 km σε αντίθεση με τα συμβατικά ηλεκτρικά συστήματα θέρμανσης που καταναλώνουν περισσότερα από 100 kWh για την ίδια απόσταση.

ofeliCo2 1

Όπως ανέφερε η Konvekta, η εταιρία μεταφορών VAG εξοικονομεί το 53% του ετήσιου κόστους για τον έλεγχο της θερμοκρασίας στα ηλεκτρικά αρθρωτά λεωφορεία που είναι εξοπλισμένα με την δικιά της αντλία θερμότητας CO2.

Αυτό σημαίνει ότι ένα σύστημα αντλίας θερμότητας CO2 εξοικονομεί 1.700 € από το ετήσιο κόστος ενέργειας σε σύγκριση με μια μονάδα κλιματισμού με ηλεκτρικούς βοηθητικούς θερμαντήρες. Επιπλέον, αποφεύγονται έως και 5.500 kg από τις ετήσιες εκπομπές CO2.

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

Facebook-color Instagram-color youtube-color Twitter linkedin