9 στους 10 ανθρώπους που αναπνέουν μολυσμένο αέρα

Τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης παραμένουν επικίνδυνα υψηλά σε πολλά μέρη του κόσμου. Εννέα στους δέκα ανθρώπους παγκοσμίως αναπνέουν μολυσμένο αέρα, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς η νέα ανάλυση έδειξε βελτιώσεις στην Ευρώπη και τις πλουσιότερες πόλεις, αλλά μια επιδείνωση της κατάστασης στις φτωχότερες περιοχές.

Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την έκθεση σε λεπτά σωματίδια (PM) από  μολυσμένο αέρα που διεισδύουν βαθιά στους πνεύμονες και στο καρδιαγγειακό σύστημα, προκαλώντας ασθένειες που περιλαμβάνουν εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο του πνεύμονα, χρόνιες αποφρακτικές πνευμονικές παθήσεις και λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας.

Παρόλο που οι συνθήκες στις μεγαλουπόλεις του κόσμου και στις φτωχές χώρες παραμένουν επικίνδυνες, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι υπήρξε κάποια "θετική πρόοδος" καθώς οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι συγκεντρώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι γενικά χαμηλότερες στις πλουσιότερες χώρες, με φθίνοντα επίπεδα σε μέρη της Ευρώπης και της Αμερικής.

Η βάση δεδομένων για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα του ΠΟΥ συγκέντρωσε μέσες συγκεντρώσεις σωματιδίων PM10 και PM2,5 από περισσότερες από 4300 πόλεις σε 108 χώρες μεταξύ 2010 και 2016.
Ο ΠΟΥ συνιστά στις χώρες να μειώσουν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης τους κάτω από τις ετήσιες μέσες τιμές των 20 μg / m3 για τα PM10 και 10 μg / m3 ΡΜ2.5.

Τα πρότυπα ποιότητας της ατμόσφαιρας της ΕΕ καθορίζονται πολύ υψηλότερα - στα 40μg / m3 για τα ΑΣ10 και 25μg / m3 για τα ΑΣ2,5.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι φέτος ο ΠΟΥ θα συγκαλέσει την πρώτη παγκόσμια διάσκεψη για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την υγεία από 30 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου 2018 για να φέρει τις κυβερνήσεις και τους εταίρους μαζί σε μια παγκόσμια προσπάθεια για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored YouTube redr Twitter