Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή ελαφρών οχημάτων κατηγορίας L στη χώρα μας;

Με την απάντηση (pdf) του στο ερώτημα (pdf) του Βουλευτή της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ κ. Βασίλειου Βιλιάρδου, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κεφαλογιάννης ανοίγει το ζήτημα της κατασκευής οχημάτων κατηγορίας L στη χώρα μας.

Για να προχωρήσει επιτέλους το θέμα της κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων κατηγορίας L στη χώρα μας απαιτούνται δύο άμεσες ενέργειες.

Η πρώτη είναι ο ορισμός Τεχνικής Υπηρεσίας για την έκδοση έγκρισης τύπου για τη συγκεκριμένη κατηγορία οχημάτων, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα στο κείμενο της απάντησης αναφέρεται «Στη χώρα μας έχουν οριστεί Τ.Υ., για ελέγχους που προβλέπονται για τα οχήματα των κατηγοριών Μ, Ν, Ο επειδή δραστηριοποιούνται κατασκευαστές οχημάτων (πλήρων ή ολοκληρωμένων) των κατηγοριών αυτών, και εκδίδονται σχετικές εγκρίσεις τύπου. Για τα οχήματα των κατηγοριών L1-L7 δεν έχουν οριστεί Τ.Υ. δεδομένου ότι δεν υπάρχουν κατασκευαστές που να ενδιαφέρονται για έγκριση τύπου οχημάτων. Συγκεκριμένα, όσες φορές έγιναν σχετικές, προφορικές διερευνητικές ερωτήσεις ενδιαφερόμενων, και η Υπηρεσία μας ζήτησε να κατατεθεί γραπτό αίτημα, προκειμένου να προχωρήσει σε ενδεχόμενες περαιτέρω ενέργειες ενημερώνοντας την πολιτική ηγεσία, κανείς μέχρι σήμερα δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον.»

Η διαπίστωση περί μη ύπαρξης ενδιαφερομένων μάλλον πρέπει να αναθεωρηθεί μιας και γνωρίζουμε τουλάχιστον 2 ενδιαφερόμενες ομάδες σχεδιαστών και μηχανικών που ασχολούνται με το θέμα αυτό. Η μια ομάδα έχει προχωρήσει μέχρι και την κατασκευή πρωτότυπου, ενώ η δεύτερη είναι στη φάση της κατασκευής του. Είναι θέμα χρόνου η κατάθεση σχετικού γραπτού ερωτήματος σχετικά με το ζήτημα αυτό, τουλάχιστον από τη μια ομάδα.

Η δεύτερη ενέργεια που πρέπει να γίνει άμεσα είναι η αναθεώρηση της Υπουργικής Απόφασης 33692/2202/2014 - ΦΕΚ 3134/Β/21-11-2014 (pfd) ώστε να περιλαμβάνει και τα οχήματα της κατηγορίας L για να είναι δυνατή η έκδοση εθνικής έγκρισης τύπου.
Ο δρόμος της κατασκευής ελαφρών ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα μας πρέπει να ανοίξει. Θα είναι ένας δρόμος επίπονος και κουραστικός. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει πολιτική βούληση και στο θέμα αυτό. Εξάλλου, όλοι κρινόμαστε από τα έργα μας και όχι από τις προθέσεις μας μόνο, όσο αγαθές και να είναι.

Του Αργύρη Κοτσιλιέρη
Πτυχιούχου Τεχνολόγου Μηχανικού Οχημάτων

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored facebook logored YouTube redr Twitter

linkedin