Σε επανασύνδεση μιας μπαταρία 12V, τι θα συμβεί εάν συνδέσετε πρώτα τον αρνητικό πόλο;

Συνήθως, η συνιστώμενη διαδικασία για την επανασύνδεση μιας μπαταρίας αυτοκινήτου περιλαμβάνει πρώτα τη σύνδεση του θετικού πόλου και μετά τον αρνητικό πόλο.

Αυτή η ακολουθία βοηθά στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου ακούσιων ηλεκτρικών βραχυκυκλωμάτων, που μπορεί να προκύψουν εάν ένα αγώγιμο αντικείμενο, όπως ένα μεταλλικό εργαλείο, έρθει ακούσια σε επαφή τόσο με τον ακροδέκτη της μπαταρίας όσο και με ένα γειωμένο μέρος του οχήματος ταυτόχρονα.

Εάν συνδέσετε πρώτα τον αρνητικό ακροδέκτη, αυξάνεται ο κίνδυνος τυχαίου βραχυκυκλώματος. Αυτό συμβαίνει επειδή ο αρνητικός πόλος μιας μπαταρίας αυτοκινήτου συνδέεται με το πλαίσιο του οχήματος, το οποίο χρησιμεύει ως γείωση για ολόκληρο το ηλεκτρικό σύστημα.

Όταν συνδεθεί πρώτα ο αρνητικός ακροδέκτης και προχωρήσετε στη σύνδεση του θετικού ακροδέκτη, οποιαδήποτε τυχαία επαφή μεταξύ του θετικού ακροδέκτη ή του μεταλλικού εργαλείου που χρησιμοποιείται και του γειωμένου πλαισίου του οχήματος μπορεί να δημιουργήσει άμεσο βραχυκύκλωμα.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σπινθήρες, ηλεκτρικό τόξο, πιθανή βλάβη στο ηλεκτρικό σύστημα, ακόμη και σε προσωπικό τραυματισμό.

Αντίθετα, όταν συνδεθεί πρώτος ο θετικός ακροδέκτης, ο κίνδυνος βραχυκυκλώματος μειώνεται σημαντικά.

Εάν ένα αγώγιμο αντικείμενο έρθει σε επαφή κατά λάθος με τον θετικό ακροδέκτη και το πλαίσιο του οχήματος κατά τη σύνδεση του θετικού ακροδέκτη, δεν θα προκύψει βραχυκύκλωμα, καθώς ο αρνητικός ακροδέκτης δεν είναι ακόμη συνδεδεμένος στη γείωση.

12v battery2

Πηγή: Quora

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tagged under

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Ινστιτούτο ΙΔΕΕΑ
Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης
Αριθμός ΓΕΜΗ: 068362203000

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info [at] tosynergeio.gr

 

 

Social Media

Facebook-color Instagram-color youtube-color Twitter linkedin