Πως επηρεάζει το Brexit την Αυτοκινητοβιομηχανία

Πως επηρεάζει το Brexit την Αυτοκινητοβιομηχανία στην Μ. Βρετανία; Πως αντιδρούν οι Ιάπωνες κατασκευαστές αυτοκινήτων στην Παγκοσμιοποιημένη αγορά;

Το Brexit έχει θορυβήσει του πάντες σε όλα τα μήκη και πλάτη της παγκόσμιας οικονομίας. Το σίγουρο είναι ότι έχει επηρεάσει και την αυτοκινητοβιομηχανία και ειδικά τους Ιάπωνες κατασκευαστές που επέλεξαν το Ηνωμένο βασίλειο ως έδρα κατασκευής για να πωλούν τα αυτοκίνητα τους στην ΕΕ.

Πόσο μπορούσε να προβλέψει κανείς ότι η Μ. Βρετανία θα βρίσκονταν εκτός ΕΕ τότε είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις είναι το άλλο μεγάλο ερώτημα που κανείς δεν φαίνεται να μπορεί να σφυγμομετρήσει σε μια βίαια αποχώρηση χωρίς σχέδιο συνεργασίας.

  • Η Nissan έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να κατασκευάσει το SUV X-Trail στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Η Honda έχει επίσης αναφέρει ότι θα σταματήσει την παραγωγή στο εργοστάσιό της στο Swindon μέχρι το 2021 - αν και επέμεινε ότι η απόφασή της δεν σχετίζεται με την Brexit.
  • Η Toyota αναφέρει ότι θα σταματήσει την παραγωγή των δικών της αυτοκινήτων στη Βρετανία. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι θα κατασκευάσει ακόμα ένα αυτοκίνητο για τους συναδέλφους της ιαπωνικής μάρκας Suzuki.

BREXIT Makina

Σύμφωνα με την Automotive News Europe, το επόμενο έτος θα κατασκευαστεί μια έκδοση Suzuki της υβριδικής Corolla στο εργοστάσιο της Burnaston της Toyota, με το εργοστάσιο παραγωγής κινητήρων Deeside στην Ουαλία να παρέχει τις μονάδες μετάδοσης κίνησης.

Το μοντέλο της Suzuki θα έχει αρκετές ομοιότητες μεταξύ του αντίστοιχου Toyota και έτσι δεν θα χρειαστούν νέες επενδύσεις ή θέσεις εργασίας. Και τα δύο εργοστάσια της Toyota στο Ηνωμένο Βασίλειο απασχολούν σήμερα περισσότερα από 3.200 άτομα.

Οι τρεις ιαπωνικές μάρκες κατέχουν επί του παρόντος το ήμισυ των μεγάλων εργοστασίων αυτοκινήτων της Μ. Βρετανίας.

Συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο

Η συνεργασία της Toyota και της Suzuki θα επεκταθεί και πέρα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Suzuki θα πουλήσει μια έκδοση του υβριδικού Toyota RAV4 στην Ευρώπη.

Αναμένεται ότι τα μοντέλα RAV4 και Corolla θα επιτρέψουν στη Suzuki να μειώσει τις συνολικές εκπομπές CO2.

Η Suzuki αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει κανένα ηλεκτρικό μοντέλο και μάλιστα έπρεπε να περιορίσει την παραγωγή του δημοφιλούς SUV της, Jimny λόγω φόβων ότι θα μπορούσε να αυξήσει τον μέσο όρο εκπομπών CO2 της εταιρείας.

Η Toyota θα προμηθεύσει επίσης υβριδική τεχνολογία στην Suzuki για την Ινδική αγορά. Ένα συμπαγές MPV και ένα SUV που ονομάζεται Vitara Brezza θα κατασκευαστεί από την Toyota για την Suzuki.
Εν τω μεταξύ, η Suzuki θα προμηθεύσει την Toyota με τα δικά της Ινδικά κατασκευασμένα οχήματα την Toyota για πώληση στην Αφρική.

«Έχουμε διαβεβαιώσει ότι για να διασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, χρειαζόμαστε δωρεάν και ομαλή πρόσβαση στην ΕΕ και κοινά πρότυπα», δήλωσε εκπρόσωπος της Toyota στο Automotive News Europe.

«Μια μη-συμφωνία Brexit θα έκανε πολύ δύσκολο για τις επιχειρήσεις μας να είναι ανταγωνιστικές.

Οι καλές ειδήσεις είναι το ζητούμενο αυτή τη περίοδο για τη βιομηχανία κατασκευής αυτοκινήτων του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τις ειδήσεις που διέρρευσαν πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες για κλείσιμο των εργοστασίων τους ή ότι σκέφτονται την πλήρη αποχώρηση από τη χώρα ως αποτέλεσμα του Brexit.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored YouTube redr Twitter