Διάγνωση μπαταρίας Υψηλής Τάσης με τα mega macs

• Η Hella Gutmann Solutions υιοθετεί μια προσέγγιση διπλής κατεύθυνσης για τον όλο και πιο σημαντικό τομέα της διάγνωσης μπαταριών υψηλής τάσης
• Διάγνωση μπαταρίας HV ‘Basic’: μέρος των λειτουργιών ηλεκτροκίνησης των διαγνωστικών συσκευών mega macs
• Διάγνωση μπαταρίας HV ‘Pro’: για αντικειμενικό και τεκμηριωμένο προσδιορισμό της State of Health (SoH) υπό ανάπτυξη

Η μπαταρία υψηλής τάσης θεωρείται η καρδιά και το πιο ακριβό εξάρτημα ενός ηλεκτρικού οχήματος με μπαταρία (BEV). Κρίσιμοι παράγοντες όπως οι επιδόσεις, η αυτονομία και η συνολική αξία του οχήματος εξαρτώνται άμεσα από τη χωρητικότητα της μπαταρίας ιόντων λιθίου. Το πακέτο μπαταριών, που αποτελείται από έως και 120 κυψέλες μπαταρίας, αποτελούν μέρος του κάτω μέρους του αμαξώματος του ηλεκτρονικού οχήματος και δεν μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα. Συνεπώς, η γνώση της κατάστασης της (SoH) ενδιαφέρει σημαντικά τους λιανοπωλητές, τα συνεργεία, τους ασφαλιστές, τις τράπεζες, τους στόλους οχημάτων, φορείς εκμετάλλευσης στόλων και τέλος, τους ιδιοκτήτες οχημάτων.

Με τη διάγνωση μπαταρίας ‘Basic’ και την τεκμηριωμένη διάγνωση μπαταρίας ‘Pro’, η Hella Gutmann επιδιώκει δύο λύσεις για τις διαφορετικές απαιτήσεις των ενδιαφερομένων ομάδων.

Η ‘Basic’ αξιολόγηση της SoH με ανάγνωση των εσωτερικών στοιχείων του οχήματος, δίνει τη δυνατότητα στα συνεργεία να κάνουν γρήγορα μια δήλωση σχετικά με την κατάσταση της μονάδας αποθήκευσης υψηλής τάσης, για παράδειγμα, στο πλαίσιο της συντήρησης. Οι παράμετροι που ορίζονται στο σύστημα διαχείρισης της μπαταρίας από το εκάστοτε κατασκευαστή του οχήματος, όπως οι τάσεις των κυψελών, οι αντιστάσεις των κυψελών και η SoH, παρέχουν πληροφορίες για την ανίχνευση κυψελών χαμηλής ισχύος. Αποτελούν επίσης μια εξαιρετική βάση για την καλή εξυπηρέτηση του πελάτη παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες, για παράδειγμα όσον αφορά τη βέλτιστη συμπεριφορά χρήσης και τη διατήρηση της αξίας ενός οχήματος.

Η διάγνωση μπαταρίας HV ‘Basic’ μπορεί να πραγματοποιηθεί σε λίγα λεπτά με τις νεότερες συσκευές mega macs από την έκδοση λογισμικού 67 ως μέρος των λειτουργιών ηλεκτροκίνησης.

Επιπλέον, για να καταστεί δυνατή η αξιολόγηση της SoH ανεξάρτητα από τους ορισμούς του κατασκευαστή και συνεπώς την αντικειμενική αξιολόγηση του οχήματος, η Hella Gutmann αναπτύσσει τη διάγνωση της μπαταρίας HV ‘Pro’ σε συνεργασία με την Battery Quick Check GmbH, μια κοινοπραξία της TÜV Rheinland και της TWAICE Technologies GmbH.

Η τεχνογνωσία των εταίρων στηρίζεται στα δεδομένα οχημάτων, τους αλγόριθμους ανάλυσης αποθήκευσης ενέργειας και την πιστοποιημένη επεξεργασία δεδομένων. Σε αντίθεση με τις λύσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά, η Hella Gutmann και οι εταίροι της δεν βασίζονται σε χρονοβόρες διαδικασίες κατά την οδήγηση. Αντιθέτως, οι ελεγχόμενες από το λογισμικό καταπονήσεις πραγματοποιούνται μέσω της διαγνωστικής συσκευής mega macs X και του wallbox κατά τη διάρκεια της διαδικασίας φόρτισης. Καταγεγραμμένες τιμές μέτρησης αξιολογούνται αλγοριθμικά.
Η διάγνωση μπαταρίας HV ‘Pro’ μπορεί να εκτελεστεί στατικά.

Η αξιολόγηση με αποδεδειγμένους αλγορίθμους ανάλυσης παρέχει αντικειμενικά στοιχεία σχετικά με την πραγματική SoH της μπαταρίας υψηλής τάσης και επιτρέπει επίσης την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με προηγούμενη συμπεριφορά χρήσης.

mega macs 2

Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο, διότι η εμφάνιση ταχείας φόρτισης ή μεγάλων εκφορτίσεων επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία γήρανσης μιας μπαταρίας ιόντων λιθίου. Ένα πιστοποιητικό από την TÜV Rheinland τεκμηριώνει την ανεξάρτητη από τον κατασκευαστή αξιολόγηση της κατάστασης της μπαταρίας υψηλής τάσης και αποτελεί τη βάση για τις εκθέσεις εμπειρογνωμόνων καθώς και τις αξιολογήσεις οχημάτων. Το λανσάρισμα του διαγνωστικού συστήματος της μπαταρίας Pro’ HV στην αγορά ήταν προγραμματισμένο στη Γερμανία πριν από το τέλος του 2022, αφ’ ότου έχει ολοκληρωθεί προηγουμένως μια δοκιμαστική περίοδος.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Ινστιτούτο ΙΔΕΕΑ
Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης
Αριθμός ΓΕΜΗ: 068362203000

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info [at] tosynergeio.gr

 

 

Social Media

Facebook-color Instagram-color youtube-color Twitter linkedin