Απόδραση: Το δίδυμο Σιρράκο – Καλαρρύτες

Όλοι γνωρίζουν το Μέτσοβο, τα Ζαγοροχώρια, όχι, όμως τη επιβλητική γαλήνη των δύο χωριών Σιρράκο – Καλαρρύτες. Στα πετρόχτιστα αυτά χωριά δεν θα δείτε κεραμίδι. Μέχρι δε να φτάσετε θα απολαύσετε το θρόισμα των πλατανιών των οξιών και των καρυδιών γιατί κάποια στιγμή όσο ανεβαίνετε σε υψόμετρο εναλλάσσονται και δίνουν την θέση τους  στα δάση από έλατα.

Το Συρράκο και οι Καλαρρύτες, αν και απέχουν από τα Γιάννενα καμιά πενηνταριά χιλιόμετρα, δεν είναι προορισμός, στον οποίο πετάγεσαι για να πιεις καφέ – απαιτούν σεβασμό και ... καλή φυσική κατάσταση ακόμη και για την οδήγηση. Από τα Γιάννενα ο δρόμος είναι πιο δύσκολος αφού έχει πολλά εσάκια (S) και ίσως κάποιοι να ζαλιστούν. Από την Άρτα πάλι τα το οδόστρωμα (όπου επιλέξαμε να γυρίσουμε) η σχεδίαση του δρόμου είναι πιο βατή …έχει όμως καθιζήσεις και σε κάποια σημεία το οδόστρωμα έχει στενούρες και φαγώματα.

Ο δρόμος για το Συρράκο ουσιαστικά ολοκληρώθηκε μέσα στη δεκαετία του '90 και δεν είναι τυχαία αυτή η αργοπορία. Στενός, απότομος, με κατολισθήσεις κατά τόπους, υψώνεται πάνω από βαθιές χαράδρες και είναι μια μικρή δοκιμασία για όσους έχουν ακροφοβία. Γενικά απαιτείται προσοχή παρά τη λιγοστή σχετικά κίνηση.

Η όποια ταλαιπωρία της διαδρομής ξεχνιέται αυτομάτως τη στιγμή που αντικρίζει κανείς τους Καλλαρύτες και το Συρράκο.

Οι Καλαρρύτες και το Συρράκο είναι δίδυμα χωριά εκατέρωθεν του φαραγγιού, με βίους παράλληλους από τον 14ο αιώνα, όταν και ιδρύθηκαν από Βλάχους βοσκούς. Η μόνη εποχή που διαφοροποιήθηκε η μοίρα τους ήταν το 1881, όταν ως σύνορο του ελληνικού κράτους ορίστηκε το Φαράγγι του Χρούσια, με αποτέλεσμα το Συρράκο να μείνει «τουρκοχώρι» και οι Καλαρρύτες να γίνουν «ελληνοχώρι».

Εμείς επιλέξαμε να επισκεφτούμε το Συρράκο. Ένα χωριό αγέρωχο, πέτρινο, γαντζωμένο σε μια κάθετη πλαγιά, μας προκάλεσε το θαυμασμό με την πρώτη ματιά. Είναι πραγματικά εντυπωσιακός ο τρόπος που η ανθρώπινη θέληση κατάφερε να δαμάσει το τοπίο, με αποτέλεσμα ένα παραμυθένιο χωριό με πέτρινα σπίτια, βρύσες, γεφύρια και καλντερίμια με τόσο απότομη κλίση που η γκλίτσα θα ήταν μάλλον απαραίτητο εργαλείο και καθόλου φολκλόρ αξεσουάρ. Εννοείται ότι στο χωριό δεν μπαίνουν αυτοκίνητα. Όπως θα δείτε και στις σχετικές φωτό η κεντρική του είσοδος είναι μια πέτρινη πύλη. Ένα καλντερίμι οδηγεί σε δύο γεφυράκια και ύστερα από λίγο περπάτημα περίπου 15 λεπτών φτάσαμε στην κεντρική πλατεία.

Ένας περιφερειακός δρόμος οδηγεί λίγο πιο κοντά στους ξενώνες του χωριού. Από κει και πέρα έχει πολύ και απολαυστικό περπάτημα. Οτιδήποτε διαθέτει ρόδες είναι πλέον άχρηστο. Αν και κάποια επίσης μικρά μηχανοκίνητα (μικρά ερπυστριοφόρα μηχανήματα μεταφοράς και mini τρακτέρ θα σας εξηγήσουν γιατί χρειάζονται.

Οι Συρρακιώτες έμποροι ήταν τόσο δαιμόνιοι, που κατάφεραν να προμηθεύσουν με τις περίφημες αδιάβροχες κάπες από κατσικίσιο μαλλί που φτιάχνονταν στο χωριό ακόμα και τον στρατό του Μεγάλου Ναπολέοντα!

Όμως και Οι Καλαρρυτινοί ήταν διάσημοι για την ασημουργία τους, στην οποία και οφείλεται η χρυσή εποχή του χωριού, στα τέλη του 18ου αιώνα, όταν οι έμποροι πουλούσαν την πραμάτεια τους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στην πλατεία του Συρράκο βρίσκεται ο Άγιος Νικόλαος με το ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο και τον χρυσοΰφαντο ρωσικό επιτάφιο.

Το Συρράκο έχει επισκέπτες όλο τον χρόνο αν και τον χειμώνα παραμένουν μόλις 3 μόνιμοι κάτοικοι.

Φυσικά το χειμώνα παραμένουν και οι ιδιοκτήτες των ξενώνων που όπως μάθαμε έχουν σταθερή σαιζόν χειμώνα καλοκαίρι εκτός από τον Ιανουάριο που είναι λίγο πεσμένος (καταχείμωνο και μετά από τα Χριστούγεννα). Αν έχετε σκεφθεί να επισκεφθείτε ένα τέτοιο μέρος από μια άλλη Ελλάδα που ίσως δεν γνωρίζετε τότε τα Τζουμέρκα σας περιμένουν για να σας καταπλήξουν.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tagged under

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Ινστιτούτο ΙΔΕΕΑ
Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης
Αριθμός ΓΕΜΗ: 068362203000

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info [at] tosynergeio.gr

 

 

Social Media

Facebook-color Instagram-color youtube-color Twitter linkedin