Νέο σύστημα κατάσβεσης για τις αναφλέξεις των μπαταριών υψηλής τάσης των ηλεκτρικών οχημάτων

Η Αυστριακή εταιρία Rosenbauer παρουσίασε ένα νέο σύστημα πυρόσβεσης για τις αναφλέξεις που μπορεί να εμφανιστούν στις μπαταρίες υψηλής τάσης των ηλεκτρικών οχημάτων. Το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ασφαλή και αποτελεσματική κατάσβεση των μπαταριών υψηλής τάσης που βασίζονται στην τεχνολογία ιόντων λιθίου, επιτρέποντας την άμεση ψύξη των μονάδων της μπαταρίας ή των στοιχείων μέσα στις μονάδες.

Η ασφάλεια των πυροσβεστών είναι η κορυφαία προτεραιότητα κατά τη διάρκεια μιας πυρόσβεσης και επιτυγχάνεται από το γεγονός ότι ο πυροσβέστης βρίσκεται κοντά στο φλεγόμενο όχημα μόνο για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και το σύστημα ενεργοποιείται στη συνέχεια από μια ασφαλή απόσταση.

Το σύστημα κατάσβεσης εφαρμόζει το νερό ακριβώς εκεί που χρειάζεται: για την ψύξη των στοιχείων και των μονάδων στο περίβλημα της μπαταρίας. Συνεπώς, η κατάσβεση πραγματοποιείται με πολύ αποδοτικό τρόπο και μειώνει την εξάπλωση των αερίων της καύσης στο ελάχιστο.

Λειτουργική περιγραφή του συστήματος

Το σύστημα αποτελείται από δύο κύριες μονάδες, μια μονάδα πυρόσβεσης και μια μονάδα ελέγχου, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με εύκαμπτους σωλήνες. Η μονάδα κατάσβεσης τοποθετείται στην μπαταρία και, εάν είναι απαραίτητο, στηρίζεται στο αμάξωμα του αυτοκινήτου ή σε άλλα σημεία. Η προτιμώμενη θέση είναι μεταξύ του δρόμου και του οχήματος όταν το όχημα είναι και με τους τέσσερις τροχούς στο έδαφος. Είναι επίσης δυνατή η χρήση του συστήματος μέσα στον εσωτερικό χώρο και τον χώρο αποσκευών ή από την κορυφή στην περίπτωση που το όχημα έχει ανατραπεί στα πλάγια ή εάν η οροφή του πλέον έχει επαφή με το έδαφος.

newsystem1

Το σύστημα ενεργοποιείται μέσω της μονάδας ελέγχου σε επαρκή απόσταση από το όχημα (περίπου 8 μέτρα). Το ακροφύσιο παροχής νερού μπαίνει στην μπαταρία με δύναμη αρκετών τόνων και το νερό εκκενώνεται απευθείας στην μπαταρία μέσω του ακροφυσίου. Το νερό γεμίζει πλήρως το περίβλημα της μπαταρίας και έτσι εξασφαλίζεται η αποτελεσματική ψύξη. Η παροχή νερού ενός συνήθους πυροσβεστικού οχήματος είναι επαρκής για να διασφαλίσει την επιτυχή κατάσβεση. Μια συνήθης αντλία πίεσης είναι επίσης αρκετή για την παροχή του νερού.

Αφού κρυώσει η μπαταρία στο σημείο όπου η θερμοκρασία των στοιχείων της να είναι μέσα σε ένα ασφαλές εύρος, το όχημα που έχει υποστεί την ανάφλεξη της μπαταρίας είναι έτοιμο για μεταφορά. Η μονάδα κατάσβεσης μπορεί να παραμείνει στην μπαταρία κατά τη μεταφορά του αλλά και κατά την επακόλουθη παραμονή του στο σημείο απομόνωσης. Αυτό επιτρέπει τη γρήγορη άντληση νερού στο περίβλημα της μπαταρίας ανά πάσα στιγμή, ανεξάρτητα από τον τρόπο μεταφοράς του οχήματος.

newsystem2

Μια επιβεβαιωμένη τεχνολογία

Το σύστημα έχει ήδη δοκιμαστεί σε πολυάριθμες δοκιμές πυρκαγιάς από την Rosenbauer με μια μεγάλη ποικιλία τύπων μπαταριών υψηλής τάσης (με στοιχεία τύπου σάκου, πρισματικά και κυλινδρικά στοιχεία) σε διαφορετικές πλατφόρμες οχημάτων. Επιπλέον, βιομηχανικές, επαγγελματικές και εθελοντικές πυροσβεστικές ενώσεις σε όλη σχεδόν την Ευρώπη δοκιμάζουν το σύστημα εδώ και μήνες με τις επιχειρησιακές τακτικές, την επιχειρησιακή τεχνολογία και τα πληρώματά τους, αποδεικνύοντας ότι το σύστημα είναι συμβατό με τους υπάρχοντες πόρους.

Πότε θα είναι διαθέσιμο το σύστημα

Το νέο σύστημα κατάσβεσης μπαταριών υψηλής τάσης της Rosenbauer μπορεί να παραγγελθεί τώρα και θα παραδοθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

Του Αργύρη Κοτσιλιέρη

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info [at] tosynergeio.gr

 

 

Social Media

Facebook-color Instagram-color youtube-color Twitter linkedin