Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει ένα μεγάλο πακέτο πρωτοβουλιών για την ασφάλεια των μεταφορών

Ενημερωμένοι κανονισμοί σχετικά με τη διασυνοριακή επιβολή των παραβάσεων κυκλοφορίας, τον τεχνικό έλεγχο οχημάτων, τα αυτοματοποιημένα οχήματα και τις άδειες οδήγησης και μια πρόταση για την προσθήκη αυτοματοποιημένων συσκευών κλήσης έκτακτης ανάγκης eCall σε μοτοσικλέτες, φορτηγά και λεωφορεία συγκαταλέγονται σε ένα σημαντικό πακέτο νέων νομοθετικών μέτρων για τον τομέα των μεταφορών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τoν περασμένο Δεκέμβριο.

Η νέα στρατηγική για την αειφόρο και έξυπνη κινητικότητα ακολουθεί το πρότυπο των τελευταίων ετών της δέσμευσης μιας σειράς νέων σχετικών μέτρων σε ένα πακέτο αντί να τα ανακοινώνει μεμονωμένα.
Η Επιτροπή αναφέρει επίσης ότι θα εργαστεί για νέες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τα όρια αλκοόλ αίματος και τις αλληλεπιδράσεις αλκοόλ.

Στον πυρήνα των προτάσεων υπάρχει στόχος περικοπής κατά 50% στους θανάτους από το δρόμο και σοβαρούς τραυματισμούς έως το 2030, με το Vision Zero να έχει ως στόχο το 2050. Οι στόχοι αυτοί συμφωνήθηκαν για πρώτη φορά στο πλαίσιο της προηγούμενης Επιτροπής, με επικεφαλής τον Jean-Claude Juncker. Η νέα στρατηγική επιβεβαιώνει την πολιτική δέσμευση σε αυτό το επίπεδο φιλοδοξίας.
Ανακοινώθηκαν ορισμένες μη δεσμευτικές πρωτοβουλίες στον τομέα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, όπως ο στόχος του διπλασιασμού των ασφαλών λωρίδων ποδηλάτων στα 5000 χιλιόμετρα και η παρότρυνση όλων των μεσαίων και μεγάλων πόλεων να έχουν ένα Σχέδιο Αειφόρου Αστικής Κινητικότητας (SUMP) έως το 2030, με τελικό στόχο των μηδενικών θανάτων. Η Επιτροπή αναφέρει ότι χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό για τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών (ΔΕΔ-Τ) θα διατεθεί για ασφαλέστερες υποδομές πεζοπορίας και ποδηλασίας.

Η Επιτροπή δήλωσε επίσης ότι θα αξιολογήσει την ανάγκη για έναν νέο οργανισμό «να υποστηρίζει ασφαλείς, έξυπνες και βιώσιμες μεταφορές». Το ETSC ζητά από έναν τέτοιο οργανισμό για αρκετό καιρό να αυξήσει την ικανότητα διαχείρισης της οδικής ασφάλειας σε επίπεδο ΕΕ και ιδιαίτερα να επιβλέπει την ασφαλή διάθεση αυτοματοποιημένων οχημάτων μέσω επιτήρησης της αγοράς, δοκιμών σε πραγματικό κόσμο και διεξοδικής διερεύνησης ατυχημάτων.

Ο Antonio Avenoso, Εκτελεστικός Διευθυντής του ETSC δήλωσε: «Παρά την αναστάτωση της πανδημίας Covid-19, είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε την έγκαιρη έναρξη αυτής της νέας στρατηγικής κινητικότητας για την Ευρώπη. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την Επιτροπή σε κάθε στάδιο και ελπίζουμε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στα μέτρα βάσει σταθερών αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τις δυνατότητες πρόληψης τραυματισμού και θανάτου. "

«Είναι σαφές ότι η πανδημία έχει αλλάξει τα πρότυπα κινητικότητας με σημαντικούς τρόπους και πολλές από αυτές τις αλλαγές είναι ευπρόσδεκτες και πρέπει να γίνουν μόνιμες, όπως αυξήσεις στα επίπεδα πεζοπορίας και ποδηλασίας. Όμως, ταυτόχρονα, μερικοί από τους παλιούς τρόπους δεν θα λειτουργούν πια. Πρέπει να δούμε μια θεμελιωδώς διαφορετική προσέγγιση για την ασφάλεια των μεταφορών που θέτει πιο υγιείς τρόπους, που προκαλούν λιγότερη βλάβη σε άλλους χρήστες του δρόμου, όπως το περπάτημα και η ποδηλασία, στο επίκεντρο της κινητικότητας."

European Transport Safety Council - ETSC (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών)

European Commission announces major package of transport safety initiatives | ETSC

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info [at] tosynergeio.gr

 

 

Social Media

Facebook-color Instagram-color youtube-color Twitter linkedin