Νέα πρατήρια φυσικού αερίου για επαγγελματίες και ιδιώτες οδηγούς

Ένα ακόμη βήμα για το «άνοιγμα» της αγοράς της αεριοκίνησης έγινε πρόσφατα με την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου πρατηρίων φυσικού αερίου. Πρόκειται για το νέο πρατήριο φυσικού αερίου για οχήματα επαγγελματικής και ιδιωτικής χρήσης το οποίο θα λειτουργήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 στα Ιωάννινα η ΔΕΠΑ σε συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων.

Το νέο πρατήριο εντάσσεται στα επενδυτικά σχέδια της ΔΕΠΑ για το άνοιγμα της αγοράς της αεριοκίνησης. Ήδη πρατήρια φυσικού αερίου λειτουργούν σε πολλές μεγάλες πόλεις όπως είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Λαμία, ο Βόλος και η Λάρισα ενώ στην Αθήνα δρομολογείται η ίδρυση νέων πρατηρίων στο Κορωπί, στην Ηλιούπολη, στον Ασπρόπυργο, στον Άλιμο και στον Πειραιά.

Συγκεκριμένα, πρατήρια λιανικής πώλησης για τον ανεφοδιασμό οχημάτων με κινητήρα φυσικού αερίου λειτουργούν στην Αττική, στην Κηφισιά (Λ. Κηφισίας 264), στην Ν. Φιλαδέλφεια (8ο Χλμ Εθνικής Αθηνών Θες/νίκης), στην Ανθούσα (1ο χλμ Λ. Ανθούσας) και στα Άνω Λιόσια (Καραϊσκάκη και Νικηταρά). Ακόμη, στη Θεσσαλονίκη, στην Πυλαία (Λ. Γεωργικής Σχολής 128) και στην Νέα Μαγνησία (Κων/νου Καραμανλή 136, Ιωνία), στη Λάρισα (Οδός Βόλου 65), στο Βόλο (Οδός Λαρίσης 202) και τη Λαμία (6ο χλμ Π.Ε.Ο. Λαμίας Στυλίδας). Παράλληλα, ένα νέο πρατήριο βρίσκεται στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη, στην οδό Καναπιτσερή 12 & Ηλ. Βενέζη 4 (Πρατήριο ΕΚΟ - Μ. Κρητικός & ΣΙΑ Ε.Ε.) και σε λίγες μέρες στο Κορωπί επί της οδού Μαρκοπούλου.

Στην Ευρώπη τα πρατήρια CNG έχουν ξεπεράσει τα 4.500 για να καλύψουν την ζήτηση των 2.000.000 οχημάτων φυσικού αερίου που κυκλοφορούν στους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων. Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό NGVA, στην Ιταλία υπάρχουν 1046 σταθμοί ανεφοδιασμού, η Γαλλία επεκτείνει τις υποδομές της καθώς με βάσει τις τάσεις στην εσωτερική αγορά, μέχρι το 2020 θα πρέπει να έχει ιδρύσει άλλα 250 πρατήρια CNG και LNG για να καλύψει τη ζήτηση. Ακόμη, η Τσεχία, κατά το τελευταίο διάστημα κατέγραψε άνοδο 10% στη χρήση του φυσικού αερίου ως καυσίμου κίνησης ενώ η αεριοκίνηση υποστηρίζεται από κυβερνητικές πρακτικές όπως είναι η χρηματοδότηση για αγορά λεωφορείων CNG. Το 2015 προστέθηκαν άλλα 2.750 νέα επιβατηγά αυτοκίνητα τα οποία κυκλοφορούν σε όλη τη χώρα. Ανάλογες επιδοτήσεις έχει και η Ισπανία, η οποία διαθέτει 16,6 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα MOVEA το οποίο προωθεί τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων με επιδοτήσεις που μπορεί να φθάσουν και τα 20.000 ευρώ (για φορτηγά και λεωφορεία).

pratirio fusikon img1

Καινοτομία στις δημόσιες συγκοινωνίες με φυσικό αέριο

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές μελέτες, έως το 2018 ο αριθμός των λεωφορείων που θα κινείται με φυσικό αέριο θα καλύπτει το 12.7% του συνόλου του ευρωπαϊκού στόλου.

Ακόμη, όπως προβλέπει ο διεθνής οργανισμός για τις δημόσιες συγκοινωνίες, UITP, «σχεδόν το 50% των καινούριων αστικών λεωφορείων που θα χρησιμοποιηθούν στις δημόσιες συγκοινωνίες μέσα στα επόμενα χρόνια στις πόλεις, θα κινούνται με φυσικό αέριο». H Eλλάδα θεωρείται ως η ευρωπαϊκή χώρα με έναν από τους μεγαλύτερους στόλους λεωφορείων που κινούνται με φυσικό αέριο.
 
Συγκεκριμένα, στη χώρα ήδη κυκλοφορούν 610 λεωφορεία του ΟΣΥ τα οποία καίνε φυσικό αέριο ενώ οι σταθμοί ανεφοδιασμού που ιδρύονται σταδιακά επιτρέπουν τη διεύρυνση της χρήσης CNG σε όλο και περισσότερες περιοχές.
Μία πρόσφατη καινοτομία αποτελεί η χρήση του Renewable Natural Gas (RNG) ή αλλιώς βιομεθάνιο, στο οποίο επενδύουν στην Φινλανδία και συγκεκριμένα στο Ελσίνκι για την μετακίνηση των λεωφορείων της πόλης. Βιομεθάνιο είναι το φυσικό αέριο που προέρχεται από οργανικά απόβλητα που λαμβάνονται κατά τη διαδικασία επεξεργασίας λυμάτων. Με τη χρήση RNG αναμένεται να εξοικονομούνται σε ετήσια βάση 1.367 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, που ισοδυναμεί με την εκπομπή ρύπων βενζινοκίνητου αυτοκινήτου για 15 εκατομμύρια χιλιόμετρα.cng bus

 

H Eλλάδα θεωρείται ως η ευρωπαϊκή χώρα με έναν από τους μεγαλύτερους στόλους λεωφορείων που κινούνται με φυσικό αέριο!

 


Πρωτοπορία για την αγορά φυσικού αερίου με νέες τεχνολογίες

Το πρώτο πρατήριο φυσικού αερίου για οχήματα επαγγελματικής και ιδιωτικής χρήσης θα λειτουργήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 στα Ιωάννινα η ΔΕΠΑ σε συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων.

  • Οι δύο πλευρές υπέγραψαν στις 24 Ιανουαρίου Εμπορική Συμφωνία καθώς και Συμφωνητικό Ανάπτυξης του Έργου το οποίο χαρακτηρίζεται πρωτοποριακό για την Ελλάδα, καθώς, όπως επισημαίνει η ΔΕΠΑ:
  • Θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά η πλέον σύγχρονη τεχνολογία για την οδική μεταφορά Φ.Α. στην Ήπειρο, επειδή η περιοχή αυτή δεν είναι συνδεδεμένη με το Εθνικό Σύστημα Αγωγού Φ.Α.
  • Το νέο πρατήριο της ΔΕΠΑ θα προσφέρει φτηνό εναλλακτικό καύσιμο στους επαγγελματίες, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα στον τομέα των μεταφορών. Παρέχει επίσης περιβαλλοντικά οφέλη στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον και θα δημιουργήσει πολλαπλές ευκαιρίες για νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες και απασχόληση στην περιοχή.

depa fysikon Το άνοιγμα του πρατηρίου CNG (συμπιεσμένο φυσικό αέριο) στα Ιωάννινα θα προσφέρει τεχνογνωσία και θα αξιοποιήσει επιχειρησιακές συνέργειες, έτσι ώστε να επιτευχθεί η προμήθεια με Φ.Α. σε βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες της ευρύτερης περιοχής.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored YouTube redr Twitter