4 μοτέρ στους τροχούς στο ηλεκτρικό NSX 4-Motor SH-AWD από τη Honda [video]

Το αυτοκίνητο (Acura για την Αμερικανική αγορά), συνδυάζει μία παγκόσμια πρωτιά του γνωστού συστήματος μετάδοσης κίνησης SH-AWD® σε πλήρως ηλεκτρικό με 4-Μοτέρ στους τροχούς και εμπορική ονομασία από την εταιρία Honda 4-Motor Super-Handling All-Wheel Drive. Στις προηγούμενες εκδόσεις του το SH-AWD® υπήρξε καθαρά μηχανικό, αλλά στην συνέχεια παρουσιάστηκε από την Honda και σε έκδοση για υβριδικά οχήματα με 3 ηλεκτρικά μοτέρ, ένα μπροστά στο 7-τάαχυτο κιβώτιο DSG και 2 στο πίσω άξονα.

Ο επικεφαλής της έρευνας και ανάπτυξης της Honda, Sekino Yosuke, αποκάλυψε ότι η επόμενη γενιά Honda NSX θα μπορούσε να βασιστεί στο αυτοκίνητο Pikes Peak 1000 χιλιομέτρων, το εμπνευσμένο από το NSX 4-Motor Acura EV Concept.Το 4-Motor Acura EV τερμάτισε τρίτο συνολικά στην κορυφή της ανάβαση του Pikes Peak το 2016. Αυτό ήταν χάρη στο ηλεκτροκίνητο σύστημα μετάδοσης κίνησης όλων των τροχών, το οποίο περιλαμβάνει τέσσερις ηλεκτροκινητήρες που ανέπτυξαν περίπου 740 kW και ροπή 800 Nm με 70 kwh μπαταρία ιόντων λιθίου και ένα βάρος μόνο 1.500 kg. Η Honda ισχυρίζεται ότι το ηλεκτρικό NSX είναι ικανό να διανύσει τα 0-100 km/h σε 2,5 δευτερόλεπτα και 0-200 km / h σε 6,2 δευτερόλεπτα.

nsx4 3

Με το τρέχον υβριδικό σύστημα NSX με κίνηση σε όλους τους τροχούς που διατίθεται προς πώληση μόλις από το περασμένο έτος, είναι σχεδόν απίθανο να κυκλοφορήσει ένα ολοκαίνουργιο NSX πριν από το 2023, όταν η τεχνολογία μπαταριών αναμένεται να έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο.

Η Honda παρουσίασε για πρώτη φορά ένα πρωτότυπο 4-Motor EV CR-Z το 2015 με τους δημοσιογράφους που το δοκίμασαν να δηλώνουν ότι οδήγησαν ένα όχημα που πρότεινε τη διόρθωση κατανομής της ροπής και έδινε την ικανότητα στροφής σε εντελώς άλλο πρωταθλητή σε σχέση με το γνωστό Tesla Model S.

Ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Tesla, ειδικά με την γελοία λειτουργία (ludicrous mode - έχει επανα-αξιολογηθεί και έχει αλλάξει ο όρος από την αυτοκινητοβιομηχανία ως «γρήγορη λειτουργία», είναι μάλλον λιγότερο γνωστό ότι το ηλεκτρικό μοτέρ της Tesla βασίζεται στην τεχνολογία της δεκαετίας του 1990 με το επαγωγικό τριφασικό μοτέρ εναλλασσόμενου ρεύματος και γνήσιες σχεδιάσεις ελεγκτών αδειοδοτημένες από τον μηχανικό συστημάτων κίνησης EV1 Alan Cocconi.

Σε αντίθεση με τα τρέχοντα ηλεκτρικά οχήματα 4 τροχών κίνησης υψηλής απόδοσης, όπως το Model S P100D της Tesla, που χρησιμοποιούν 2 ηλεκτρικά μοτέρ και συμβατικά μηχανικά διαφορικά, το ηλεκτρικό NSX της Honda διαθέτει τέσσερις ηλεκτροκινητήρες - έναν για κάθε τροχό.

nsx4 1

Με ένα εξειδικευμένο μοτέρ σε κάθε γωνία, το Σύστημα Super-Handling All-Wheel Drive (SH-AWD) μπορεί να εφαρμόσει με ακρίβεια είτε θετική είτε αρνητική ροπή στροφών ξεχωριστά σε κάθε τροχό. Αυτό ανοίγει ένα παράθυρο για τη διόρθωση της ροπής στρέψης και τον συνεχή ενεργητικό έλεγχο περιστροφής - κάτι που θα κάνει τους καταναλωτές ασφαλέστερους και ενεργειακά πιο αποδοτικούς.

Πως λειτουργεί αυτό; Φανταστείτε τον ηλεκτρονικό έλεγχο σταθερότητας που αντί να εφαρμόζει τα φρένα τριβής (χαμένη ενέργεια), εφαρμόζει αρνητική ροπή (φρενάρισμα αναγέννησης) σε ανεξάρτητους τροχούς. Σε αντίθεση με το σύστημα ESC που βασίζεται στα φρένα τριβής, το σύστημα NSX 4-Motor μπορεί επίσης να εφαρμόζει θετική ροπή σε μεμονωμένους τροχούς. Όχι μόνο η θετική αλλά και η αρνητική ροπή μπορεί να εφαρμοστούν ταυτόχρονα σε όλο το όχημα ρυθμίζοντας το βήμα, την κύλιση και την περιστροφή για ακριβή τοποθέτηση του οχήματος κατά μήκος οποιουδήποτε διανύσματος.

nsx4 2

Ο συνδυασμός αυτού του εύρους ακριβούς ελέγχου με μια αδρανειακή πλατφόρμα πολλαπλών γυροσκοπικών αδρανειακών μετρήσεων ξεκλειδώνει ένα εντελώς νέο επίπεδο ασφάλειας και ενεργού δυναμικού ελέγχου υψηλής απόδοσης.

Αν και μπορεί να χρειαστούν άλλα 5-6 χρόνια πριν το σύστημα 4-Motor Super-Handling All-Wheel Drive της Honda έρθει στην παραγωγή, η ομάδα Evans Electric αναπτύσσει ένα σύστημα AWD με μοτέρ που βασίζεται σε συμπαγή μοτέρ επαγωγής αξονικής ροής.

Είδομεν. Εξάλλου όπως λέει και ο λαός μας «Κοντός ψαλμός Αλληλούια».

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored YouTube redr Twitter