Συµπλέκτης Haldex και 4κίνηση

4MOTION: Οι καταστάσεις οδήγησης με απλό τρόπο.

Το ισχυρό σύστηµα µετάδοσης κίνησης 4MOTION σταθεροποιεί το αυτοκίνητο σχεδόν σε κάθε κατάσταση οδήγησης, σε συνεργασία µε το ESP.  Οι ενότητες που ακολουθούν δείχνουν, πως λειτουργεί ένα αυτοκίνητο µε συµπλέκτη Haldex χωρίς την συνδροµή άλλων ηλεκτρονικών συστηµάτων (π.χ. EDS).

hadlex2

Κανονική επιτάχυνση

Ήδη στην κανονική επιτάχυνση παρουσιάζονται διαφορές στον αριθµό στροφών µεταξύ του εµπρόσθιου και του πίσω άξονα (περ. 1-2 σ.α.λ.), οι οποίες επαρκούν για να κλείσουν τον συµπλέκτη Haldex, ώστε η κινητήρια δύναµη να µεταφερθεί και στους τέσσερις τροχούς.   


hadlex3

100% ολίσθηση σε έναν εµπρόσθιο τροχό

Σε 100% ολίσθηση σε κάποιον από τους εµπρόσθιους τροχούς η συνολική κινητήρια δύναµη κατευθύνεται στον πίσω άξονα.

Το διαφορικό εξισορροπεί τις διαφορές ροπής µεταξύ των δύο εµπρόσθιων τροχών. Αυτό σηµαίνει ότι για 100% ολίσθηση σε έναν τροχό, από τον άλλο τροχό δεν είναι δυνατόν να µεταφερθεί καθόλου ροπή στο οδόστρωµα.


hadlex4

100% ολίσθηση σε ένα πίσω τροχό

Και στην περίπτωση αυτή οι αριθµοί στροφών στον εµπρόσθιο και στον πίσω άξονα είναι διαφορετικοί.

Δηµιουργείται η σύσφιξη συνοχής προς την τετρακίνηση και στους τέσσερις τροχούς. Ο πίσω άξονας παίρνει κίνηση, όµως λόγω της ολίσθησης στους πίσω τροχούς, η κινητήρια δύναµη δεν µπορεί να µεταφερθεί στο οδόστρωµα.

Την κίνηση αναλαµβάνει τότε ο εµπρόσθιος άξονας.   


hadlex5

100% ολίσθηση σε ένα τροχό µπροστά και πίσω

Στην κατάσταση αυτή, θεωρητικά η κίνηση προς τα εµπρός δεν είναι δυνατή: λόγω της εξισορρόπησης του αριθµού στροφών από τα διαφορικά στους άξονες, σε κανένα τροχό δεν ασκείται κινητήρια δύναµη.

Εδώ ωστόσο επεµβαίνει το EDS τετρακίνησης και φροντίζει να κινηθεί το όχηµα προς τα εµπρός µε τους εναποµείναντες τροχούς.

Οι τροχοί που ολισθαίνουν φρενάρονται τότε και η κινητήρια δύναµη µεταφέρεται µέσω του διαφορικού στους τροχούς µε το υψηλότερο δυναµικό πρόσφυσης.

 

    

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored YouTube redr Twitter