Υδραυλικά Υγρά και Υγρά Αυτομάτων Κιβωτίων

Η χρήση και η προδιαγραφή προσδιορίζουν αυστηρά την επιλογή  ενός υδραυλικού υγρού

Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε πριν αλλάξετε τα υγρά της υδραυλικής υποβοήθησης του τιμονιού ή του αυτομάτου κιβωτίου ταχυτήτων ενός αυτοκινήτου.

Τα υδραυλικά υγρά του συστήματος διεύθυνσης ή του συστήματος μετάδοσης της κίνησης, μαζί με τα υπόλοιπα εξαρτήματα των συστημάτων αυτών  παίζουν σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια οδήγησης, αλλά και στην καλή λειτουργία, απόδοση και μακροζωία των συστημάτων αυτών. Η σωστή επιλογή τους προσφέρει την ιδανική σχέση απόδοσης και μακροζωίας.

Γενικά

Τα υδραυλικά υγρά είναι ένας τύπος λιπαντικού με πάρα πολλές εφαρμογές. Έχουν εφαρμογές στα οχήματα, μηχανήματα έργων, γεωργικά μηχανήματα, απορριμματοφόρα, συστήματα ελέγχου αεροσκαφών, ανελκυστήρες και βιομηχανικά μηχανήματα.
 
Τα υδραυλικά υγρά χρησιμοποιούνται ως ρευστά λειτουργίας σε υδροστατικά συστήματα μετάδοσης ισχύος. Τα υδραυλικά υγρά αποτελούν ένα μεγάλο τμήμα όλων των λιπαντικών που παράγονται στον κόσμο.

Στο αυτοκίνητο η χρήση των υδραυλικών υγρών στον μετατροπέα ροπής του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων, στο ίδιο το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, στην υδραυλική υποβοήθηση του συστήματος διεύθυνσης, στο σύστημα της ανάρτησης,  είναι μερικές από τις σημαντικές εφαρμογές για τη μετάδοση ισχύος με λιπαντικά.

Σήμερα με δεδομένο ότι οι κατασκευαστές συνδυάζουν τα συστήματα μετάδοσης και διεύθυνσης  με μία σειρά επιπλέον συμπληρωματικών και βοηθητικών συστημάτων όπως η ηλεκτρονική διαχείριση των κιβωτίων και η συνδυασμένη λειτουργία τους με την ροπή του κινητήρα ή την τετρακίνηση, η ρύθμιση της υποβοήθησης του συστήματος διεύθυνσης ανάλογα με τις οδηγικές συνθήκες  κ.α.   αυξάνουν τις απαιτήσεις των προδιαγραφών και των επιδόσεων των υδραυλικών υγρών.

Αν και σήμερα από αρκετούς κατασκευαστές τα υδραυλικά υγρά στα συστήματα μετάδοσης και διεύθυνσης του αυτοκινήτου δεν απαιτούν αλλαγή και αντικατάσταση σε  τακτική περιοδική συντήρηση, αυτό  αρκετές φορές δεν γίνεται, δεδομένου ότι οι όποιες βλάβες (π.χ. διαρροές) οδηγούν σε επισκευές με αποτέλεσμα και την αντικατάστασή των υδραυλικών υγρών.

Σε μερικά οχήματα τα υδραυλικά υγρά που χρησιμοποιούνται στα συστήματα ανάρτησης συνδυάζονται με έλεγχο τις κατάστασης του ύψους του οχήματος

και τις σκληρότητας της ανάρτησης, ενώ σε άλλα οχήματα τα υδραυλικά υγρά αποτελούν κοινό μέσο για το σύστημα της ανάρτησης και το σύστημα της πέδησης.

Είναι σημαντικό λοιπόν σε κάθε περίπτωση ο τεχνίτης να γνωρίζει τις προδιαγραφές των υδραυλικών υγρών που απαιτεί ο κατασκευαστής του οχήματος,  όσο και τις συνιστώμενες χρήσεις και εφαρμογές του προϊόντος που θα χρησιμοποιήσει.

Ιδιότητες – χαρακτηριστικά

Η κύρια λειτουργία ενός υδραυλικού υγρού είναι η μεταφορά ισχύος. Κατά τη χρήση, ωστόσο, υπάρχουν και άλλες σημαντικές λειτουργίες του υδραυλικού υγρού, όπως η προστασία των εξαρτημάτων της υδραυλικής μηχανής.

Τα υδραυλικά υγρά  ανήκουν στην κατηγορία των λιπαντικών και  έχουν σαν βάση τα ορυκτέλαια ή το νερό.

Υδραυλικά συστήματα μεταφορά ισχύος θα λειτουργούν πιο αποτελεσματικά αν το χρησιμοποιούμενο υδραυλικό υγρό έχει μηδενική συμπιεστότητα.

Τα υδραυλικά υγρά συνήθως έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

 • υψηλό σημείο βρασμού και χαμηλό σημείο πήξης (για να μένει υγρό σε μια πλατιά περιοχή θερμοκρασιών)
 • υψηλό δείκτη ιξώδους
 • θερμική σταθερότητα
 • υδραυλική σταθερότητα
 • αποτροπή διάβρωσης
 • υψηλή αντίσταση στην οξείδωση.
 • να μην προσβάλουν τα μεταλλικά και ελαστικά εξαρτήματα του συστήματος
 • να έχουν πολύ μικρές εσωτερικές τριβές
 • να έχουν αντιαφριστικές ιδιότητες και καλή απελευθέρωση αέρα
 • αποφυγή δημιουργίας ιζημάτων (για να μην βουλωθούν ευκολα τα φίλτρα)
 • Φιλική περιβαλλοντική επίπτωση ( Χαμηλή τοξικότητα όταν είναι νέα ή αποσυντίθεται και καλή  βιοδιασπασιμότητα αν απαιτείται)

Τα υδραυλικά ρευστά μπορούν να περιέχουν ένα ευρύ φάσμα χημικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων: έλαια , βουτανόλη , εστέρες (π.χ. φθαλικές ενώσεις , όπως DEHP , και αδιπικές ενώσεις, γλυκόλες, οργανφωσφορικές ενώσεις, σιλικόνες, αλκυλιωμένοι αρωματικοί υδρογονάνθρακες,  πρόσθετα κατά της διάβρωσης κλπ.

Προδιαγραφές υδραυλικών υγρών


  Αν είστε συνδρομητής παρακαλούμε  
με το όνομα χρήστη και τον κωδικό σας για να διαβάστε όλο το άρθρο.

Αν δεν είστε συνδρομητής ή η συνδρομή σας έχει λήξει 
παρακαλούμε 
εγγραφείτε ή ανανεώστε την συνδρομή σας.

 

WorkshopData Car Truck

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored facebook logored YouTube redr Twitter

linkedin

Σεμινάρια Επόμενου Μήνα
new dates

Τεχνικά Σεμινάρια μέσω Υπολογιστή (Webinar) 7,8,9 Ιουλίου

 • Υβριδική Τεχνολογία Lexus Rx400h - Step II - (Hμερ/νία: Tρίτη 7/7/2020 Ώρα: 18:00-20:00)
 • 2-ήμερο Σεμινάριο "Αυτόματο κιβώτιο 09D - 6 ταχυτήτων Group VAG (VW Touareg & Audi Q7 Porsche Cayenne) - (Hμερ/νία: Τετάρτη 8/7/2020 & Πέμπτη 9/7/2020 Ώρα: 18:00-20:30)
Δηλώστε Συμμετοχή...