Αισθητήρας NOx και ο τρόπος λειτουργίας του [video]

Για να γίνουν οι βενζινοκινητήρες πιο φιλικοί προς το περιβάλλον, οι κατασκευαστές επικεντρώνονται στους βενζινοκινητήρες άμεσου ψεκασμού που μπορούν να λειτουργούν εντός της περιοχής φτωχού μείγματος όταν βρίσκονται υπό μερικό φορτίο. Αυτό συνεπάγεται ότι 12-20% λιγότερη κατανάλωση - ωστόσο, απαιτεί επίσης ένα ειδικό καταλυτικό μετατροπέα αποθήκευσης NOx και έναν αισθητήρα NOx. Οι αισθητήρες NOx διακρίνονται από το υψηλότερο επίπεδο ακρίβειας και αξιοπιστίας κατά την αναγέννηση του καταλύτη αποθήκευσης NOx.

Στη φτωχή, στρωματοποιημένη λειτουργία πλήρωσης το σημείο λειτουργίας του κινητήρα, δεν βρίσκεται πλέον στο λ = 1 και επομένως, βρίσκεται έξω από το παράθυρο βέλτιστης μετατροπής για τον καταλυτικό μετατροπέα. Τα οξείδια του Αζώτου (NOx) δεν μπορούν πλέον να μετατραπούν βέλτιστα από αυτόν και έτσι αυξάνονται σημαντικά. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιείται ένας καταλυτικός μετατροπέας με επιπρόσθετο χώρο αποθήκευσης NOx, ο οποίος αποθηκεύει προσωρινά τα οξείδια του Αζώτου.

NOx3

Αισθητήρας NOx από την NTK

Εάν η ικανότητα αποθήκευσης του έχει εξαντληθεί, ο αισθητήρας NOx το αναγνωρίζει. Στέλνει σήμα στον έλεγχο του κινητήρα ότι το σύστημα πρέπει να τεθεί για περίπου δύο δευτερόλεπτα στην πλούσια λειτουργία (λ <1). Τα οξείδια του αζώτου μειώνονται και μετατρέπονται σε αβλαβές Άζωτο. Αυτή η «φάση αναγέννησης» επαναλαμβάνει περίπου κάθε 60 δευτερόλεπτα στη φτωχή λειτουργία.

NOx1

Αρχή λειτουργίας του αισθητήρα λάμδα NOx

Αντιστοίχιση καλωδίων

Οι αισθητήρες λάμδα NOx της ΝΤΚ έχουν έξι συνδέσεις καλωδίων. Το θερμαντικό στοιχείο τροφοδοτείται με τάση μέσω καλωδίων χρώματος κίτρινου και μπλε. Το σήμα της τρέχουσας αντλίας ρέει μέσα από το λευκό καλώδιο (Ιρ Ι (+)) και το πράσινο (IP ΙΙ (+)) καλώδιο. Tο σήμα τoυ στοιχείου μέτρησης (Vs +) ρέει μέσα από το γκρι καλώδιο. Το μαύρο καλώδιο αποτελεί την γείωση για την αντλία και των στοιχείων μέτρησης.   

NOx2

Αντιστοίχηση καλωδίων του αισθητήρα λάμδα NOx

Παρακολουθήστε τα σχετικά βίντεο για κινητήρες άμεσου ψεκασμού (GDI)

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored YouTube redr Twitter