Πεταλούδα γκαζιού – προβλήματα & έλεγχος. Ο κωδικός P2100 & P2111, το πρόβλημα, ο έλεγχος & η λύση

Πληροφορίες οι οποίες ενώ υπάρχουν και δίδονται από τον κατασκευαστή, είτε δεν γνωρίζουμε την ύπαρξή τους, είτε τις αγνοούμε, είτε δεν τις συνδυάζουμε με το πρόβλημα μιας και θεωρούμε ότι η ένδειξη του κωδικού βλάβης μέσα από το διαγνωστικό θα μας δώσει την λύση. Δυστυχώς σε μερικές περιπτώσεις αυτό δεν είναι από μόνο του αρκετό και απαιτεί μια σύνθετη εξειδικευμένη διαδικασία έλεγχου. Αυτή την διαδικασία θα περιγράψουμε σε αυτή και στις επόμενες στήλες του «Συνεργείου», πιστεύοντας πως θα σας καθοδηγήσουμε στην επίλυση δύσκολων προβλημάτων.

Οι νέοι κωδικοί που θα αναλύσουμε είναι ο P2100 και ο Ρ2111, αφορούν κωδικούς κατασκευαστή - TOYOTA, και επηρεάζει την λειτουργία της πεταλούδας του γκαζιού. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι κωδικοί αυτοί θα καταγραφούν εάν το κύκλωμα του μοτέρ ελέγχου του ενεργοποιητή πεταλούδας γκαζιού έχει κάποιο πρόβλημα.

Το «Συνεργείο» συγκέντρωσε και ταξινόμησε όλους αυτούς τους κωδικούς ανάλογα με τα συμπτώματα βλαβών που παρουσιάζουν. Η ταξινόμηση των κωδικών έγινε κατά τρόπο που βοηθά στην διάγνωση και τον εντοπισμό του προβληματικού συστήματος του κινητήρα. Όπως βλέπετε αφορούν μη τυποποιημένους κωδικούς βλάβης κατασκευαστή οι οποίοι μπορούν να ανιχνεύονται στον οποιοδήποτε κινητήρα του σχετικού κατασκευαστή. Συγκεντρώστε τους και ταξινομήστε τους ως ένα χρήσιμο εργαλείο, επιλεγμένο από το «Συνεργείο» και τους συνεργάτες τους.

Το Ινστιτούτο μαζί με την εφημερίδα το «Συνεργείο του αυτοκινήτου» γνωρίζοντας όσο κανείς άλλος τις ανάγκες και τα προβλήματα του Έλληνα μηχανικού έχει εγκαινιάσει μια νέα στήλη παροχής εξειδικευμένων πληροφοριών. Βρήκατε τον κωδικό και μετά; Πόσες φορές δεν αφιερώσατε ώρες πολλές για την λύση ενός προβλήματος για τον οποίο είχατε τον κωδικό βλάβης; Οι πληροφορίες αυτές αφορούν τον έλεγχο και την επιβεβαίωση του προβλήματος μετά την αναγνώριση του κωδικού βλάβης από το διαγνωστικό.

www.tosynergeio.gr/eobd

eobd1

Περιγραφή του προβλήματος

Το αυτοκίνητο, παρουσίασε περίεργες δυσλειτουργίες του κινητήρα, στον έλεγχο του συνεργείου αναγνώσθηκε η καταγραφή του κωδικού P2111 - Το σύστημα ελέγχου του ενεργοποιητή πεταλούδας γκαζιού - είναι κολλημένο ανοικτό.

Μηδενίστηκε ο κωδικός και στην συνέχεια μέσα από τον διαγνωστικό έλεγχο του τεχνίτη με την βοήθεια ανάγνωσης των δεδομένων (τρέχουσες πληροφορίες) ο τεχνίτης εντόπισε με βεβαιότητα το πρόβλημα το οποίο αφορούσε τον αντίστοιχο κωδικό DTC P2111.

Διαδικασία Επιβεβαίωσης Κωδικού Βλάβης DTC

Παρακάτω αναφέρεται η προτεινόμενη διαδικασία ελέγχου από τον κατασκευαστή. Ο κωδικός DTC Ρ2111-Το σύστημα ελέγχου του ενεργοποιητή πεταλούδας γκαζιού - είναι κολλημένο ανοικτό, που ανιχνεύθηκε αλλά και ο κωδικός Ρ2100 που θα περιγράψουμε, αφορούν πρόβλημα που συνδέεται άμεσα με την καλή λειτουργία του μοτέρ του ενεργοποιητή της πεταλούδας γκαζιού και αφορούν κωδικούς κατασκευαστή (TOYOTA).

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ως προς την διαφοροποίηση των συμπτωμάτων που παρουσιάζουν οι κωδικοί μιας και διαφορετικοί κωδικοί βλάβης που παρουσιάζονται σαν πρόβλημα του ίδιου εξαρτήματος καταγράφονται λόγο δυσλειτουργίας άλλων εξαρτημάτων, συστημάτων αλλά και μηχανικών βλαβών του κινητήρα, (π.χ. εισαγωγή αέρα μετά τους αισθητήρες μέτρησης αέρα – πολλαπλή εξαγωγή). Στην συνέχεια θα αναλυθεί η διαδικασία διάγνωσης του κωδικού.

Γενικές πληροφορίες εξαρτήματος

Ο ενεργοποιητής της πεταλούδας γκαζιού ενεργοποιείται από τον εγκέφαλο ECM και ανοίγει και κλείνει την πεταλούδα χρησιμοποιώντας γρανάζια. Η γωνία ανοίγματος της πεταλούδας γκαζιού ανιχνεύεται από τον αισθητήρα Θέσης Πεταλούδας Γκαζιού (ΤΡS),ο οποίος βρίσκεται τοποθετημένος στο σώμα της πεταλούδας. Ο αισθητήρας θέσης πεταλούδας γκαζιού ΤΡS παρέχει πληροφόρηση στον εγκέφαλο ECM για να μπορεί να ελέγξει τον ενεργοποιητή της πεταλούδας γκαζιού και ως εκ τούτου την πεταλούδα γκαζιού κατάλληλα, σε ανταπόκριση των δεδομένων που εισάγονται από τον οδηγό.

Ειδικές πληροφορίες των κωδικών: DTC P2100 και DTC P2111

DTC P2100 - Έλεγχος του Ενεργοποιητή Πεταλούδας Γκαζιού.

DTC P2111 - Το Σύστημα Ελέγχου του Ενεργοποιητή Πεταλούδας Γκαζιού - Είναι Κολλημένο Ανοικτό.

gazi4

Προσοχή

Πραγματοποιείτε πάντοτε ανίχνευση για τους Κωδικούς Βλαβών P2100 και P2111 όταν ο διακόπτης ανάφλεξης είναι στη θέση ON ή ο κινητήρας βρίσκεται σε λειτουργία.

∆ιαδικασία Ελέγχου


  Αν είστε συνδρομητής παρακαλούμε  
με το όνομα χρήστη και τον κωδικό σας για να διαβάστε όλο το άρθρο.

Αν δεν είστε συνδρομητής ή η συνδρομή σας έχει λήξει 
παρακαλούμε 
εγγραφείτε ή ανανεώστε την συνδρομή σας.

 

WorkshopData Car Truck

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored YouTube redr Twitter