Σωματίδια (PM), ποια η επίδρασή τους στον άνθρωπο;

Tί είναι τα Σωματίδια Πετρελαίου (PM) που εκπέμπονται από έναν πετρελαιοκινητήρα και ποια η επίδρασή τους στον άνθρωπο.

Κάτω από συνθήκες λειτουργίας του κινητήρα όπως ψυχρή εκκίνηση, επιτάχυνση και υψηλού φορτίου η διαδικασία καύσης του κινητήρα ντίζελ είναι ατελής, με αποτέλεσμα μία αυξημένη δημιουργία σωματιδίων αιθάλης.

Αυτά τα μικροσκοπικώς μικρά σωματίδια έχουν μία διάμετρο μόνον περίπου 0,05 μm.

Η ίδια η αιθάλη δεν έχει βλαβερή επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι υδρογονάνθρακες που προέρχονται από το καύσιμο και τα λιπαντικά, καθώς επίσης και το νερό και τα θειικά άλατα, προσκολλώνται σε αυτούς τους κόκκους, αυξάνοντας το μέγεθός τους στα 0.09 μm.

Με τον τρόπο αυτόν δημιουργούνται τα βλαβερά σωματίδια αιθάλης.

Το μm ή μικρόμετρο είναι γνωστό ως μικρό. Είναι μια μονάδα μήκους που ισούται με 1 × 10-6 ενός μέτρου ή "micro-" = 10-6). δηλαδή ένα εκατομμυριοστό του μέτρου (0,001 mm), ή ένα χιλιοστό του χιλιοστού του μέτρου.

Σωματίδια (PM) είναι ο όρος για τα σωματίδια και τα υγρά σταγονίδια που αιωρούνται στον αέρα. Τα σωματίδια που εκπέμπονται απευθείας στον αέρα είναι γνωστά ως “άμεσα” ή “κύρια” PM. Τα άλλα σωματίδια που σχηματίζονται έμμεσα στην ατμόσφαιρα από τη χημική αντίδραση των αέριων ρύπων είναι γνωστά ως “πρόδρομες ουσίες.”

PM3

ΠΡΟΣΟΧΗ

Στις πηγές των άμεσων PM και των πρόδρομων ουσιών PM περιλαμβάνονται τα εργοστάσια, μονάδες παραγωγής Ηλ. Ενέργειας, τα αυτοκίνητα, η κατασκευαστική δραστηριότητα και φυσικές πηγές όπως οι πυρκαγιές και η σκόνη που αιωρείται στον αέρα

PM4Ποια είναι η διαφορά μεταξύ PM10 και PM2.5;

Τα σωματίδια υπάρχουν σε μια μεγάλη ποικιλία μεγεθών και έχουν ιστορικά αξιολογηθεί με βάση το μέγεθος, ενώ τυπικά μετριούνται ως προς τη διάμετρο του σωματιδίου σε micrometers.

Ο όρος PM10 αναφέρεται σε σωματίδια που έχουν διάμετρο 10 micrometers ή μικρότερη.

Ο όρος PM2.5, ή λεπτά PM, αναφέρεται σε σωματίδια που έχουν διάμετρο 2.5 micrometers ή μικρότερη (Σημείωση: μια ανθρώπινη τρίχα έχει διάμετρο περίπου 70 micrometers και ένας κόκκος άμμου έχει διάμετρο περίπου 90 micrometers).

Οι διάφορες χώρες έχουν ξεχωριστά ορίσει την εφαρμογή ή μη εφαρμογή των προτύπων PM10 και PM2.5.

Επίδραση των ΡΜ στον Άνθρωπο

Η ανθρώπινη μύτη και οι βρογχικοί αγωγοί δεν είναι ικανοί να φιλτράρουν σωματίδια μικρότερα από 2,5 μm (για σύγκριση: μία τρίχα έχει πάχος περίπου 70 μm).

Έτσι, τα σωματίδια μπορούν να εισχωρήσουν μέσω των αγωγών του αέρα βαθιά μέσα στους πνεύμονες και να δημιουργήσουν μία απειλή για την υγεία ιδιαίτερα στα παιδιά και στους ενήλικες με ορισμένες ιατρικές συνθήκες.

Τα σωματίδια αιθάλης είναι ύποπτα για την δημιουργία αλλεργιών και ακόμη και καρκίνου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα μικρότατα σωματίδια που έχουν διάσταση μεταξύ 0,1 -1,0 μm.

PM5

Το παρακάτω παράδειγμα υπολογισμού δείχνει το όφελος ενός συστήματος κλειστού φίλτρου σωματιδίων πετρελαίου:

Ένας μοντέρνος κινητήρας 2.0 L Diesel common rail χωρίς φίλτρο σωματιδίων πετρελαίου εκπέμπει έναν μέσο όρο περίπου 4 kg αιθάλης σε μία χιλιομετρική απόσταση 100.000 km. Με ένα κλειστό φίλτρο σωματιδίων πετρελαίου εκπέμπει λιγότερο από 250 g στην ίδια χιλιομετρική απόσταση, πράγμα το οποίο είναι μία μείωση της τάξης του 95% περίπου.

PM6

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info [at] tosynergeio.gr

 

 

Social Media

Facebook-color Instagram-color youtube-color Twitter linkedin