Ποια τα πλεονεκτήματα του Εναλλασσόμενου Ρεύματος (AC) και του Συνεχούς Ρεύματος (DC);

Το ρεύμα (ηλεκτρικό φορτίο) ρέει μόνο προς μία κατεύθυνση σε περίπτωση συνεχούς ρεύματος - DC (direct current). Αλλά στο εναλλασσόμενο ρεύμα - AC (Alternating current) - το ηλεκτρικό φορτίο αλλάζει κατεύθυνση περιοδικά. Όχι μόνο το ρεύμα αλλά και η τάση αντιστρέφεται λόγω της αλλαγής στη ροή του ρεύματος.

  • Το AC είναι λιγότερο ακριβό και πιο εύκολο στη δημιουργία του από το DC.
  • Το AC μπορεί να μεταδοθεί σε μεγάλες αποστάσεις χωρίς μεγάλη απώλεια ενέργειας, σε αντίθεση με το DC.
  • Η απώλεια ισχύος κατά τη μετάδοση σε AC είναι μικρότερη σε σύγκριση με DC.
  • Οι ηλεκτρικές μηχανές (Γεννήτριες) AC είναι πιο ανθεκτικές και ευκολότερες στην κατασκευή από τις γεννήτριες DC.
  • Το AC είναι πολύ πιο εύκολο (επομένως φθηνότερο) να ανεβοκατεβαίνει σε τάση (χρησιμοποιώντας μετασχηματιστή) από το DC και μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικό από τα πολύ πιο ακριβά και πολύπλοκα συστήματα ανόδου/υποβάθμισης DC (step-up/step-down).

Με το AC, το ρεύμα ταξιδεύει στην εξωτερική στοιβάδα (επιδερμικά) του αγωγού ενώ με το DC, το ρεύμα ρέει σε ολόκληρο τον αγωγό και όχι μόνο στην εξωτερική στοιβάδα του αγωγού. Επομένως, το DC έχει μικρότερες απώλειες στη γραμμή.

acdc 2

Επιπλέον, δεν υπάρχει αντιδραστική συνιστώσα ισχύος συνεχούς ρεύματος, πράγμα που σημαίνει ότι στις γραμμές μεταφοράς δεν υπάρχουν απώλειες λόγω επαγωγικών ή χωρητικών φαινομένων.

Αν και οι δύο γραμμές μετάδοσης C και DC θα εξακολουθούν να έχουν απώλειες αντίστασης. Δεδομένου ότι το DC χρησιμοποιεί ολόκληρο τον αγωγό, μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει έναν μικρότερο αγωγό από μια γραμμή AC που εξοικονομεί κόστος.

Η μετατροπή εναλλασσόμενου ρεύματος σε DC υψηλής τάσης και αντίστροφα, όπως γίνεται για τη μετάδοση HVDC, είναι λιγότερο αποδοτική από την αύξηση και τη μείωση του εναλλασσόμενου ρεύματος με χρήση μετασχηματιστών.

Τώρα το AC είναι γενικά πιο αποδοτικό από το DC και είναι προς το παρόν πιο χρήσιμο κατά την κατασκευή ενός ηλεκτρικού δικτύου σε χαμηλές και μεσαίες αποστάσεις έναντι DC, που χρησιμοποιείται κυρίως στη μετάδοση από σημείο σε σημείο για μεγάλες αποστάσεις.

acdc 3

Τι είναι λοιπόν καλύτερο, AC ή DC;

Αν και τώρα έχουμε την τεχνολογία για τη μετάδοση συνεχούς ρεύματος σε μεγάλες αποστάσεις μέσω δικτύων, εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε εναλλασσόμενο ρεύμα.

Το εναλλασσόμενο ρεύμα ωθείται σε υψηλότερες τάσεις για να ξεπεραστεί η αντίσταση και όταν η τροφοδοσία φτάσει στον χρήστη, κατεβαίνει και διορθώνεται για να τροφοδοτήσει, για παράδειγμα, έναν υπολογιστή.

Ωστόσο, αυτές οι τεχνολογίες, όπως και οι τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όχι μόνο κοστίζουν μια περιουσία, αλλά η αποτελεσματικότητά τους μπορεί επίσης να είναι αμφισβητήσιμη.

Πηγη: Scienceabc

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Ινστιτούτο ΙΔΕΕΑ
Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης
Αριθμός ΓΕΜΗ: 068362203000

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info [at] tosynergeio.gr

 

 

Social Media

Facebook-color Instagram-color youtube-color Twitter linkedin

Σεμιναρια ιδεεα
Σεμινάρια Τεχνίτη Υψηλής Τάσης

 NEO  Σεμινάριo Τεχνίτη Υψηλής Τάσης Κατηγορίας 1

SEMINAR YT

Θεωρία (Δευτέρα 23 εώς και Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024)
Πρακτική (Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024)

Δηλώστε Συμμετοχή...