Αρχιτεκτονική Μετάδοσης κίνησης Υβριδικού Ηλεκτρικού Οχήματος Plug In (PΗEV) BMW iPerformance [video]

Ένα υβριδικό ηλεκτρικό όχημα (HEV) διαθέτει δύο πηγές ισχύος, έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE) και τουλάχιστον έναν ηλεκτροκινητήρα. Ανάλογα με το επίπεδο ηλεκτρικής ισχύος και τις λειτουργίες που εκτελούνται από το ηλεκτρικό μοτέρ, υπάρχουν διάφορα επίπεδα υβριδισμού του κινητήρα.

Αυτά είναι τα ακολουθα

 • Μικρο υβριδικά,
 • ήπια,
 • πλήρη &
 • plug-in υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα.

Ένα HEV είναι επίσης γνωστό ως πλήρως υβρίδικό, ο κύριος λόγος είναι ο ηλεκτρικός τρόπος πρόωσης. Υπάρχουν τρεις κύριες κατηγορίες πλήρων υβριδικών ηλεκτρικών οχημάτων:

 • Σειριακά υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα
 • Παράλληλα υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα
 • Και Μεικτά (Σειριακά / Παράλληλα υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα)

Στην περίπτωση ενός υβριδικού ηλεκτρικού οχήματος σειράς, η πρόωση γίνεται μόνο μέσω του ηλεκτροκινητήρα. Ο κινητήρας ΜΕΚ, που συνδέεται με μια ηλεκτρική γεννήτρια, χρησιμοποιείται μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για την τροφοδοσία του ηλεκτροκινητήρα ή για τη φόρτιση της μπαταρίας υψηλής τάσης. Σε περίπτωση σειριακού υβριδικού HEV, ο κινητήρας ΜΕΚ δεν προωθεί απευθείας το όχημα.

Εικόνα: Η οικογένεια των ηλεκτροκίνητων οχημάτων της BMW και τα στοιχεία πωλήσεων

Σε ένα παράλληλο υβριδικό ηλεκτρικό όχημα, τόσο ο κινητήρας ΜΕΚ όσο και ο ηλεκτροκινητήρας μπορούν να τροφοδοτήσουν τους τροχούς, ανεξάρτητα (το ένα ή το άλλο) ή μαζί (ταυτόχρονα, παράλληλα). Ανάλογα με τον τρόπο μετάδοσης της ισχύος από το  κινητήρα ΜΕΚ και τον ηλεκτροκινητήρα στους άξονες του τροχού, μπορούμε να έχουμε δύο τύπους παράλληλων υβριδικών ηλεκτρικών οχημάτων:

 • Παράλληλο (ομόκεντρο) υβριδικό ηλεκτρικό όχημα: τόσο ο ICE όσο και ο ηλεκτροκινητήρας μπορούν να τροφοδοτούν τον ίδιο άξονα (εμπρός, πίσω ή και τα δύο)
 • Παράλληλο υβριδικό ηλεκτρικό όχημα "μέσω διαδρομής": ο κινητήρας ΜΕΚ τροφοδοτεί έναν άξονα και ο ηλεκτροκινητήρας τον άλλο άξονα

Ένα plug-in υβριδικό ηλεκτρικό όχημα (PHEV), από την άποψη της αρχιτεκτονικής και των τρόπων έλξης, είναι ένα πλήρες υβριδικό ηλεκτρικό όχημα, αλλά με ένα επιπλέον χαρακτηριστικό, τη δυνατότητα φόρτισης της μπαταρίας υψηλής τάσης από το δίκτυο.

Ένα PHEV μπορεί να είναι είτε σειριακό είτε παράλληλο υβριδικό ηλεκτρικό όχημα.

Ένα ηλεκτρικό όχημα μπαταρίας (BEV) είναι ένα όχημα που βασίζεται αποκλειστικά σε ηλεκτροκινητήρες για την τροφοδοσία των τροχών. Μια τυπική αρχιτεκτονική BEV είναι με έναν ηλεκτροκινητήρα σε έναν από τους άξονες, ένα σταθερό κιβώτιο ταχυτήτων και μια μπαταρία υψηλής τάσης. Σε ένα BEV, χωρίς μια επέκταση της αυτονομίας, η ενέργεια για κίνηση παρέχεται 100% από την μπαταρία υψηλής τάσης.
Η BMW διαθέτει επί του παρόντος στην αγορά δύο αρχιτεκτονικές plug-in υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα και ένα ηλεκτρικό όχημα.

Εικόνα: Η τρέχουσα και μελλοντική οικογένεια των ηλεκτροκίνητων οχημάτων της BMW

Το BMW i8 είναι ένα υβριδικό ηλεκτρικό όχημα "μέσω διαδρομής", με τον κινητήρα ΜΕΚ στον πίσω άξονα και το ηλεκτρικό μοτέρ στον μπροστινό άξονα.

Εδώ θα παρουσιάσουμε λεπτομερώς τις τεχνικές πτυχές της αρχιτεκτονικής υβριδικών ηλεκτρικών οχημάτων του iPerformance plug-in της BMW.

Υπάρχουν δύο υλοποιήσεις στην BMW που συνδέονται με υβριδικά ή ηλεκτρικά οχήματα:

 • BMW eDrive: αντιπροσωπεύεται από το πακέτο ηλεκτρικού κινητήρα, μπαταρία ιόντων λιθίου υψηλής απόδοσης και έξυπνο σύστημα διαχείρισης ενέργειας
 • Τεχνολογία "i" της BMW: αναφέρεται σε ηλεκτροκίνητο σύστημα μετάδοσης κίνησης. Υπάρχουν τα i8 PHEV και i3 BEV και η τελευταία οικογένεια iPEformance PHEV

Η τελευταία προσθήκη στην οικογένεια PHEV της BMW είναι η BMW 740e iPerformance  με την μακριού μεταξονίου έκδοση 740Le iPerformance. Η κινητήρια μονάδα αποτελείται από έναν τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα με τεχνολογία BMW TwinPower Turbo και έναν ηλεκτροκινητήρα ενσωματωμένο στη μετάδοση Steptronic οκτώ ταχυτήτων για να παράγει ισχύ 240 kW / 326 HP.


  Αν είστε συνδρομητής παρακαλούμε  
με το όνομα χρήστη και τον κωδικό σας για να διαβάστε όλο το άρθρο.

Αν δεν είστε συνδρομητής ή η συνδρομή σας έχει λήξει 
παρακαλούμε 
εγγραφείτε ή ανανεώστε την συνδρομή σας.

 

WorkshopData Car Truck

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tagged under

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info [at] tosynergeio.gr

 

 

Social Media

Facebook-color Instagram-color youtube-color Twitter linkedin

Σεμινaρια ιδεεα
banner ACjuly21

Τεχνικά Σεμινάρια μέσω Υπολογιστή (Webinars) 22, 23 & 24 Ιουνίου 2021

1. Διήμερο Σεμινάριο PSA PHEV – Επαναφορτιζόμενο Υβριδικό Ηλεκτρικό όχημα Plug-in

2. Σεμινάριο Hyundai Kona HEV / Kia Niro HEV – Αυτοφορτιζόμενο Υβριδικό Ηλεκτρικό Όχημα

Δηλώστε Συμμετοχή...
diesel 2627

2-ήμερο Τεχνικό Σεμινάριο: DIESEL STEP I και DIESEL STEP IΙ

Όλα όσα λοιπόν θα θέλατε να γνωρίζετε σχετικά με τις τεχνολογίες των πετρελαιοκινητήρων, την συντήρηση, τον έλεγχο και την επισκευή τους, στο εξειδικευμένο τεχνικό σεμινάριο στις 26 & 27/06/2021
Δηλώστε Συμμετοχή...
banner anakiklosi monolithos

Σεμινάριο "Κλιματισμός 05-09 Ioυλίου 2021

Αποκτήστε Βεβαίωση Κατάρτισης με Ευρωπαϊκή αναγνώριση.

Το σεμινάριο πραγματοποιείται μέσω υπολογιστή (Webinar) για όλη την Ελλάδα

Δηλώστε Συμμετοχή...