Σε ένα βενζινοκίνητο αυτοκίνητο, γιατί δεν μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το κλιματιστικό χωρίς να λειτουργεί ο κινητήρας;

Ποιος ήταν ο λόγος για έναν τέτοιο σχεδιασμό;

Οι μηχανικοί αυτοκινήτων θα μπορούσαν εύκολα να σχεδιάσουν έναν συμπιεστή που θα λειτουργούσε ηλεκτρικά. Θα τους έδινε ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τη διάταξη των εξαρτημάτων κάτω από το καπό. Αλλά, υπάρχει ένα μεγάλο μειονέκτημα, ένας φαύλος κύκλος ειδών πρόσθετων.

Ας πούμε ότι ο συμπιεστής θα πρέπει να έχει περίπου τη μισή χωρητικότητα ενός οικιακού κλιματιστικού, ας πούμε 600 watt ηλεκτρικής ενέργειας. Με μόλις 12 βολτ, δηλαδή 50 αμπέρ ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο θα απαιτούσε μεγάλη καλωδίωση, περίπου στο μέγεθος που νομίζετε με ένα ηλεκτρικό στεγνωτήριο ρούχων σπιτιού. Ας πούμε ότι ήθελες να μπορείς να το δουλεύεις για μισή ώρα με τον κινητήρα σβηστό. Αυτή η ισχύς θα έπρεπε να προέρχεται από την μπαταρία και θα χρειάζονταν 25 amp-ώρες για να τροφοδοτηθεί. Έτσι, σε ένα τυπικό αυτοκίνητο, αυτό θα σήμαινε μια μπαταρία 40% μεγαλύτερη από το κανονικό. Το αρνητικό όμως συνεχίζεται! Ενώ το αυτοκίνητο λειτουργεί, τώρα έχετε προσθέσει 50 αμπέρ ζήτησης για τον εναλλάκτη να τροφοδοτεί τον κλιματισμό, πάνω και πέρα από τον κανόνα και πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη τον τρόπο με τον οποίο θα αναπληρώσετε τις 25 amp-ώρες που εξαντλήσατε από το μπαταρία ενώ έχει σταματήσει. Πιθανότατα προσθήκη 70 amp στην έξοδο του εναλλάκτη. Έτσι, μια άλλη μεγάλη αύξηση του μεγέθους εδώ, ίσως 30% έως 40% περισσότερη χωρητικότητα από ό, τι αλλιώς.

Το βάρος επηρεάζει την κατανάλωση καυσίμου;

Το αποτέλεσμα θα ήταν μεγάλες αυξήσεις στο κόστος και το βάρος για την παραγωγή και αποθήκευση αυτής της ηλεκτρικής ενέργειας. Ίσως 150 - 200$ στο αρχικό κόστος και 15 Kg του βάρους. Και αυτή η αλλαγή βάρους σημαίνει συνεχή επιπλέον χρήση καυσίμου, καθ' όλη τη διάρκεια ζωής ενός αυτοκινήτου, περίπου 150 $.

Κάντε κλικ για να κατεβάσετε σχετικό pdf της Natural Recourses Canada.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info [at] tosynergeio.gr

 

 

Social Media

Facebook-color Instagram-color youtube-color Twitter linkedin